Čehok: U Varaždinu cijena vode neće rasti

Objavljeno: 04.05.2011. 12:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Nakon što se u medijima aktualizirala priča o poskupljenju vode zbog usklađivanja s novom Vladinom uredbom o formiranju cijene vodnih usluga, pitali smo varaždinskog gradonačelnika Čehoka kako će se to odraziti na cijenu vode u Varaždinu.

Gradonačelnik Čehok ističe da je Varaždin već donio odluku o usklađivanju cijena i to još početkom godine tako da novih poskupljenja neće biti.

- Voda je kod nas poskupjela već 1. siječnja. Ako mene pitati mislim da je cijena vode apsolutno korektna i nije previsoka s obzirom na standard. Mi pijemo vodu koja je potpuno ispravna. Imamo cjevovode i vodospremnike koji u svakom trenutku jamče sigurnost i dostavu pitke vode i imamo najmanji postotak gubitka vode. Kod nas je to samo 20% dok je u drugim gradovima blizu 40%. Prema tome, mislim da ne plaćamo previsoku cijenu vode – naglasio je Čehok.

Novom Vladinom uredbom o formiranju cijena vodnih usluga komunalne tvrtke su dužne uskladiti cijenu vode sa Zakonom o vodama i Zakonom o financiranju vodnog gospodarstva.

U tim se zakonima, u skladu sa smjernicama Europske unije, traži da cijene vodnih usluga moraju biti određene tako da pokriju troškove.

Osim toga, iz vodno-komunalnih tvrtki moraju biti izdvojene djelatnosti koje im donose dobit kojom su onda kompenzirani gubici u vodnoj djelatnosti pa je cijena vode za potrošače mogla biti niža od one koja bi pokrivala troškove. Zbog te uredbe Varkom je morao izdvojiti svoju građevinsku djelatnost pa je osnovana nova tvrtka Aquatehnika.

Zbog Vladine uredbe Varaždinci od početka godine račune za vodu plaćaju u dva dijela: prvi dio je fiksni i odnosi se na naknadu za održavanje sustava koji pokriva troškove redovnog održavanja, a drugi dio je varijabilni i ovisi o potrošnji.

Do sad su, od većih gradova, samo Split, Dubrovnik, Varaždin i Karlovac donijeli odluke o usklađivanju cijena vode dok Zagreb i Rijeka još nisu.



Komentari