Projekt STEM Lab

Centri izvrsnosti dobivaju laboratorij u kojem će razvijati vlastita učila i robote

Objavljeno: 20.12.2019. 19:11

Zadnja izmjena: 20.12.2019. 19:11

Uz to što već rade s humanoidnim robotima Rudijem i Robijem, učenici i učitelji iz 33 osnovne škole Varaždinske županije uskoro će na raspolaganju imati moderni Laboratorij za STEM područje, za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Zahvaljujući varaždinskim rotarijancima, laboratorij će biti osnovan i opremljen u Centru izvrsnosti za nove tehnologije Varaždinske županije koji djeluje na Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Jedinstveni projekt pod nazivom STEM Lab vrijedan je 61.747 američkih dolara (412.000 kuna), a zajedno su ga pokrenuli Rotary club Varaždin 1181, Rotary club Varaždin-Jug i Rotary club Varaždin, dok je partner Varaždinska županija.

- Realizacijom projekta STEM Lab rotarijanci žele dati svoj doprinos daljnjem razvoju obrazovanja i poticanju interesa kod učenika u dobi od 10 do 15 godina u području STEM znanosti – istaknuli su Raymond Rojnik, predsjednik Rotary cluba Varaždin 1181, te Mario Sokač, predsjednik Rotary cluba Varaždin-Jug.

- Zahvaljujemo rotarijancima iz sva tri varaždinska kluba, njihovoj zakladi, kao i rotarijancima iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Slovenije i Indije koji su također dali doprinos da se otvori laboratorij. STEM laboratorij je temelj razvoja jedne sredine, pa ovakvi projekti predstavljaju budućnost i potvrđuju stratešku orijentaciju prema ulaganjima u obrazovanje – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Cilj projekta je opremanje laboratorija kako bi putem njega educirali ne samo djecu, nego i sve učitelje 33 županijske škole, naveo je Stiven Toš, voditelj projekta STEM Lab.

I dok se humanoidni roboti, za koje je Varaždinska županija izdvojila više od 100.000 kuna, već koriste u nastavi, sada stižu i vrijedni strojevi, alati i druga oprema. - Laboratorij će biti opremljen strojevima kao što su CNC laser za rezanje, CNC za izradu elektroničkih pločica, 3D printerima te ostalim alatima i dijelovima koji će omogućiti razvoj učila. Naš cilj je da razvijamo vlastita učila u suradnji s nastavnicima te da dobijemo najnovije tehnologije na hrvatski način – rekao je voditelj Centra izvrsnosti za nove tehnologije Krunoslav Grudiček, koji je na konferenciju za medije došao sa simpatičnim humanoidnim robotom - Rudijem.

Komentari