ove godine 839 učenika

Centri izvrsnosti Varaždinske županije započeli s radom

Objavljeno: 22.10.2016. 13:49

Zadnja izmjena: 22.10.2016. 13:51

Centri izvrsnosti Varaždinske županije u školskoj godini 2016./2017. iz matematike, fizike, informatike, kemije, hrvatskog jezika, poduzetništva, biologije, komunikacije, novih tehnologija i rukometa, počeli su danas s radom. Ove godine će spomenute Centre  polaziti 839 učenika osnovnih i srednjih škola s kojima će raditi 115 mentora.

Uz polaznike centara, mentore, ravnatelje škola te roditelje početku rada prisustvovali su i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, njegov zamjenik Alen Kišić, dekan Fakulteta organizacije i informatike prof.dr.sc. Neven Vrček te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

U svom obraćanju prisutnima župan je izrazio zadovoljstvo što ovi Centri egzistiraju već punih devet godina te stvaraju nove, mlade kreativne i obrazovane ljude.

- Od osnivanja centara pa sve do danas težimo sve većoj izvrsnosti pa su stoga i kriteriji svake godine sve viši. Moramo imati izlučna testiranja jer se prijavljuje 1500 učenika između kojih se izabere 800 do 900 najboljih. Varaždinska županija je danas u hrvatskim okvirima pojam izvrsnosti kada je riječ o obrazovanju. A upravo današnje okupljanje dokazuje da ste vi, dragi učenici, već sada iskreno zainteresirani za izvrsnost - izjavio je župan Štromar te dodao kako mu je izuzetno žao što u programu nove Vlade RH nema ni riječi o sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca.

Početak rada uljepšao je Brass kvartet učenika Glazbene škole iz Varaždina pod vodstvom profesora Nikole Novaka, a prikazan je i prigodan film o Centrima izvrsnosti, kao i mali eksperimenti Centra izvrsnosti iz kemije.

Podsjetimo kako su Centri izvrsnosti pokrenuti 2007. godine s ciljem poticanja interesa kod učenika osnovnih i srednjih škola te unapređivanja rada s učenicima, a polaznici postižu iznimne rezultate i osvajaju nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Danas na šest srednjih škola djeluju sljedeći Centri izvrsnosti: Prva gimnazija – informatika i biologija, Elektrostrojarska škola – fizika, hrvatski jezik i nove tehnologije (CENT), Strojarska i prometna škola – matematika, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola – kemija, Gospodarska škola – poduzetništvo te Srednja škola Novi Marof – komunikacije. Varaždinska županija za sve polaznike Centara osigurava prijevoz na nastavu subotom te prehranu.

 

 

Komentari