proslava na cestici

Cestički vinogradari proslavili „Vincekovo“, a nakon rezidbe trs ukrasili kobasicama i zalili vinom

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.01.2019. 18:01

Zadnja izmjena: 21.01.2019. 18:08

Povodom blagdana sv. Vinka, Udruga vinogradara i vinara "Sveti Martin" Cestica tradicionalno je organizirala Vincekovo. Ove godine prvo okupljanje u vinogradu održano je kod člana Udruge Branka Kreća u vinogradu na predjelu Veliki breg u Natkrižovljanu.

Od strane općine Cestica istoj su bili prisutni zamjenik načelnika Žarko Rodeš i predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen.Zbog hladnog i pomalo vjetrovitog vremena vrijedni organizatori iz Udruge vinogradara i vinara "Sveti Martin" Cestica priredili su i kuhano vino, za starije posjetitelje, a na volju mlađima bili su čaj i sokovi. 

Okupljanje je održano ispred klijeti domaćina, a potom se, uz pratnju glazbenog sastava "Brajdaši" krenulo u vinograd. Na kraju rezanja trsa uspješnu i zdravu vinogradarsku godinu prisutnima je poželio predsjednik Udruge Marijan Županić, a potom je druženje nastavljeno uz  pjesmu i razgovore o mogućnostima koje su na raspolaganju vinogradarima u podizanju nasada vinove loze, očuvanju tradicije, zadržavanje kvalitete vina i njegovog plasmana na tržište.

Po tradiciji orezane rozge vinove loze stavljaju se u vrč s vodom u kojem će na optimalnoj temperaturi izbiti pupovi, listovi i grozdići. Tako razlistane rozge sa zametnutim grozdovima nose se na Cvjetnu nedjelju u crkvu, zajedno s ostalim granama, na blagoslov, a na temelju zametnutih grozdova svaki vinogradar može procijeniti predstojeću berbu na kraju vinogradarske godine

Komentari