zanimljivosti iz prošlosti grada

FOTO Jeste li se zapitali što ovi simpatični likovi, koji se nalaze u centru grada predstavljaju?

Objavljeno: 08.06.2018. 20:14

Zadnja izmjena: 10.06.2018. 09:22

Foto: Viktor Hranić

Šetajući gradom zasigurno ste već primjetili dvorepu sirenu iznad trgovine 'Kraš' na Korzu, zatim malog metalnog viteza na uglu zgrade u blizini FOI-a i metalnu kornjaču koja u Dućanskoj ulici visi iznad ulaza u trgovinu koncima i ostalim šivaćim materijalom. Iako su oni dugo tu kao dio zanimljivog gradskog inventara i prošlosti grada, još uvijek ima onih koji ne znaju što predstavljaju i koji ih nisu niti primjetili prolazeći pokraj njih, pa smo vam ih odlučili predstaviti. 

To su takozvani cimeri koji su nekada zapravo bili reklama, odnosno svojim slikovnim jezikom ukazivali su na koje obrte i djelatnosti na koje se odnose. Cimeri su bili slikovni, figurativni i kao takvi bili su jasni svima, i pismenima i nepismenima. Od brojnih cimera koji su nekada visjeli po varaždinskim ulicama, neki se danas čuvaju u muzeju, a replike su napravljene samo za spomenuta tri cimera koje vam ovdje predstavljamo.

Krenimo od naše famozne dvorepe sirene, odnosno 'Morske djevice' koja pozdravlja šetaće kod trgovine 'Kraš' na Korzu. Ova današnja je replika i smještena je na autenitčnom mjestu kao nekada, a original se nalazi u Gradskom muzeju Varaždin. U 18. stoljeću predstavljala je oznaku trgovine varaždinskog merkantiliste Daniela Jaccominija, a sidro koje se nalazi u vijencu simbolizira plovidbu brodom i dostavu robe iz prekomorskih zemalja. Dakle, nekada kada bi ju prolaznici vidjeli, svi su znali što ona znači, odnosno znali bi da u toj trgovini mogu nabaviti sve one egzotične naimrnice koje su dolazile iz dalekih, prekomorskih krajeva kao što su začini, čajevi, čokolada i slično. 

Varaždinski 'Železni čovek' koji se smjestio na samom uglu zgrade u neposrednoj blizini FOI-a u prvoj polovici 20. stoljeća označavao je trgovinu Eugena Redla, trgovca željezom, barutom i dinamitom, a kasnije je označavao trgovinu Ivana Nestla, čiji se inicijali nalaze na štitu. Originalna verzija također se danas čuva u Gradskom muzeju Varaždin.

Tako je vrijedno spomenuti još i našu Kornjaču koja visi u Dućanskoj ulici iznad ulaza u trgovinu koncima i ostalim šivaćim priborom. Ona se također nalazi na autentičnom mjestu gdje je u 19. stoljeću, u vrijeme procvata umjetničkog obrta u Hrvatskoj, označavala ulaz u trgovinu mješovitom robom. 

 

Komentari