predstavljen program festivala

Užitak za oči i nepce - Belgija će u Lepoglavi predstaviti svoje čipke ali i čokolade, vafle, praline i pivo

Objavljeno: 15.09.2016. 15:32

Zadnja izmjena: 15.09.2016. 15:56

Danas je u Pavlinskom samostanu u Lepoglavi predstavljen program ovogodišnjeg međunarodnog festivala čipke koji će se održati od 22. do 25. rujna, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike.

- Dvadeseti festival posvećen je prijateljstvu i zajedništvu stvorenima nitima čipke, pa otuda i naslov festivala „Nitima čipke povezani“. –  izjavio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Posjetitelji će tako u četiri festivalska dana moći uživati u tridesetak izložaba čipaka, upoznati raznolike čipkarske tehnike i sudjelovati u radionicama njihove izrade.

Zemlja-partner ovogodišnjeg festivala je Kraljevina Belgija, koja je svojim dizajnom jako utjecala na razvoj čipkarstva u Lepoglavi. 

- Prvi puta u javnosti će se prikazati tijek izrade čipke u flandrijskoj tehnici na velikom jastuku s više od 2.000 batića, na koje je namotano više od 10.000 metara pamučne niti i više od 100.000 pribadača – rekla je Karmen Šoštarić, upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke.

- Za posjetitelje festivala bit će priređene i posebne degustacije belgijske čokolade, pralina i vafla, te naravno, piva. Posebnost ovogodišnjeg festivala je Milenijska fotografija Šime Strikomana pod nazivom „Sunce“. U petak, 23. rujna, čak 1.200 osoba svojim će tijelima ocrtati jednu od najpoznatijih lepoglavskih čipki na prostoru sportskog centra u Lepoglavi – naglasila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave.

 

Komentari