GRAD LEPOGLAVA

Čipkarice, posjetite izložbe ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke

Objavljeno: 07.09.2021. 14:15

Zadnja izmjena: 07.09.2021. 14:15

Foto: Arhiva

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić pozvao je izrađivače čipke da posjete izložbe u sklopu tradicionalnog, 25. po redu, Međunarodnog festivala čipke.

Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održava se ovog vikenda, od 10. do 12. rujna, a okuplja sve čipkarske centre iz Hrvatske i velik broj europskih čipkarskih centara. Festival čipke manifestacija je u sklopu koje svi sudionici pokazuju svoje čipkarsko umijeće kroz različite radionice, prezentacije, stručne skupove te kulturna događanja.

Još od vremena učiteljica čipke, Zlate Šufflay i Danice Brössler, čipkarice su predano radile na očuvanju ove iznimne kulturne baštine Lepoglave. Zahvaljujući njihovom radu, univerzalnu ljepotu lepoglavske čipke prepoznao je i UNESCO, koji je lepoglavsku čipku uvrstio na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine. Tako je Lepoglava zahvaljujući njima dobila markantno mjesto među najpoznatijim čipkarskim centrima, ne samo u Europi, nego i u cijelom svijetu.

Gradonačelnik Lepoglave uputio je posebni poziv članicama čipkarskih udruga i zadruga da u što većem broju posjete izložbe ovogodišnjeg, jubilarnog 25. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, na kojem će biti posebno predstavljena upravo duga i bogata tradicija čipkarstva u Lepoglavi.

- Ovogodišnji festival bit će prigoda da na posebnoj, retrospektivnoj izložbi festivalskoj publici pokažemo najljepše primjerke lepoglavske čipke koje su izradile naše čipkarice, kojima još jednom zahvaljujem na svemu što su svojim predanim radom i ljubavlju prema čipki i našoj vrijednoj baštini učinili za naš festival i za našu Lepoglavu. Posebno im želim zahvaliti i na ogromnom trudu kojii su uložile da vještinu izrade lepoglavske čipke prenesu na nove naraštaje čipkarica i tako ovu tradicijsku vještinu sačuvaju i za buduće generacije - rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Komentari