najava radne akcije

Čistoća više neće skupljati otpad u Jalžabetu: 'Čeka nas niža cijena i šira usluga'

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 10.03.2022. 12:21

Zadnja izmjena: 10.03.2022. 14:23

Foto: Luka Šalamun

Od 1. svibnja na području Općine Jalžabet usluge prikupljanja otpada više neće obavljati Čistoća već tvrtka Pre-kom iz Preloga.

Jedan od razloga je, kako napominje načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar, jeftinija cijena i puno šira usluga.

- Cijena će biti jeftinija od 15 do 30 posto, ovisno o kućanstvu. Bit će različite cijene za jednočlano, dvočlano i tročlano te višečlano domaćinstvo. Tu će još dodatno biti osigurano i reciklažno dvorište. Četiri puta godišnje u svakom selu moći će se predati glomazni, biorazgradivi otpad, tekstil i slično - rekao je Solar.

'30 posto kućanstava nema kante'

Kao dodatni razlog načelnik spominje i nedovoljnu uključenost mještana u odvajanje otpada.

- Procjenjuje se da je nekih 30 posto kućanstava i danas nema kantu. Oni nisu tražili kante i nitko nije vodio brigu o tome. Mještani nemaju kamo voziti otpad, pa ga spale ili voze u prirodu. Čistoća će sa zadnjim odvozom pokupiti svoje kante, a mještani će nove kante dobiti na svoje kućne adrese - rekao je Solar. 

'Mi smo svoje rekli'

Podsjetimo, devet HNS-ovih i HDZ-ovih općina zaprijetilo je raskidom ugovora s Čistoćom ukoliko dođe do povećanja cijena odvoza otpada najavljeno za 1. travnja

- Svaka Općina ima drugačiju situaciju. Ne bih govorio o drugima, mi znamo kakva je situacija kod nas i mi smo svoje rekli - zaključio je Solar. 

U subotu radna akcija

Ove subote se na području Općine Jalžabet organizira radna akcija čišćenja okoliša na sedam različitih lokacija. - Skupljamo se ujutro u 9 sati kod društvenih domova i idemo gore prema vinogradima, čistimo uz cestu. Neke udruge su se same organizirale i odlučile očistiti poneku lokaciju. Osigurali smo traktore, vreće, rukavice i sve potrebno. Lovačko društvo će kasnije nakon akcije počastiti mještane lovačkim gulašom - rekao je Solar.

Komentari