„Čitajući putujem-putujući čitam“

ČITAJU LI DJECA DOVOLJNO? U OŠ Vidovec traje cjelogodišnji program s ciljem poticanja čitanja

Objavljeno: 28.11.2016. 08:23

Zadnja izmjena: 28.11.2016. 08:29

U OŠ Vidovec u tijeku je provođenje cjelogodišnjeg projekta „Čitajući putujem - putujući čitam“ s ciljem poticanja čitanja. Organizatorica projekta je profesorica Sanja Biškup, učiteljica hrvatskoga jezika u OŠ Vidovec, koja je ove školske godine pokrenula i osnivanje Čitateljskog kluba Škole.

Članovi Kluba su učenici koji žele dodatno razgovarati o književnim djelima s temom putovanja te sudjelovati i u ostalim cjelogodišnjim aktivnostima vezanim uz Projekt.

- Naime, evidentno je da učenici premalo čitaju, nisu dovoljno motivirani za čitanje, ne čitaju kvalitetna djela te ih treba dodatno motivirati i poticati na čitanje kroz različite aktivnosti - izjavila je Sanja Biškup.

U Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koja već desetljećima promiče značaj knjige i čitanja u životima pojedinaca i društva, u Projekt su se uključili svi učenici i učitelji Škole. Aktivnosti su se odvijale u školskoj knjižnici, gdje su svi učitelji, učenici, djelatnici Škole, ali i gosti iznenađenja sudjelovali u čitateljskom maratonu, tj. svakodnevnom glasnom čitanju prema mogućnostima glede rasporeda.

S obzirom da je tema projekta putovanje, čitala su se nezaboravna i neponovljiva književna putovanja stvarnim i izmišljenim svjetovima (Oz, Zemlja Čudesa, Nigdjezemska, Međuzemlje, Narnija, Zemlja Liliputanaca, oko svijeta, u središte Zemlje, na pusti otok...).

Razrednici su sa svojim razredima također obilježili Mjesec hrvatske knjige u školskoj knjižnici, te čitali priče i romane s motivima putovanja, putopisa, putničkih dnevnika, turističkih vodiča i razglednica koje su učenici mogli i donijeti prema osobnim željama i afinitetima. Za čitateljski maraton posebno je opremljen i čitateljski kutak s tepihom, dekicom i foteljama kako bi se svi sudionici osjećali što ugodnije i opuštenije, a učenici su mogli donijeti i svoje jastučiće, dekice, prekrivače...

Članovi Čitateljskog kluba čitali su putopise iz „Modre laste“ , 4. studenoga obilježili rođendan pjesnika Dragutina Tadijanovića, a na kraju Mjeseca knjige organizirali kviz o poznavanju različitih svjetskih destinacija koje privlače ljubitelje putovanja, kao i književnih djela i ulomaka s temom putovanja. Pobjednik kviza je Matej Blažeković iz 6. c razreda, drugo mjesto osvojila je Elena Vrbanec iz 6. b, a treće mjesto dijele Borna Horvat iz 6. c i Tea Ljubek iz 6. b razreda. Projekt se nastavlja, a neke od sljedećih aktivnosti Čitateljskog kluba bit će javna čitanja, darivanje knjiga, obilježavanje Dana dječje, hrvatske i svjetske knjige, obljetnice rođenja i smrti poznatih književnika itd.

Komentari