Cjepivo koje stvara mučninu nakon samo jednog pića

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 13.01.2011. 17:48

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: multimedia-stock.com

Čileanci su otkrili cjepivo za alkoholičare, a američki su znanstvenici na pragu rješenja kako liječiti ovisnike o kokainu.

Svjetski znanstvenici odlučili su krenuti u ozbiljnu borbu protiv ovisnosti o alkoholu i drogama. Među najraširenijima je ovisnost o alkoholu, a alkoholizam bi se uskoro mogao početi liječiti tek jednim cjepivom. Čileanski znanstvenici otkrili su cjepivo koje daje osjećaj strašnog mamurluka nakon samo malo popijenog alkohola. Cjepivo djeluje tako da neutralizira grupu enzima koji pomažu tijelu da suzbije alkohol. Cjepivo bi trebalo paralelno povećavati mučninu, ubrzavati otkucaje srca, pojačavati znojenje i osjećaj nelagode.

– S cjepivom, želja za konzumiranjem alkohola znatno će se smanjiti zahvaljujući tim reakcijama – rekao je za Radio Cooperativa vodeći istraživač Juan Asenio s čileanskog Faculty of Sciences and Mathematics te dodao da će cjepivo posebno ciljati jetrene stanice i izbjeći utjecaj na ostale.

Istraživači su već uspješno testirali cjepivo na štakorima koji su bili ovisni o alkoholu, a nadaju se kako bi injekcija mogla smanjiti potrošnju alkohola 90 do 95 posto, prenosi Daily Mail. Američki su, pak, istraživači objavili da su razvili cjepivo koje bi moglo pomoći ovisnicima o kokainu da se riješe te navike. Tim s Weill Cornell Medical Collegea proizveo je antikokainski imunitet kod miševa dajući im injekciju koja je kombinacija čestica virusa prehlade koje oponašaju kokain.

– Naši dramatični podaci pokazuju kako možemo zaštititi miševe od djelovanja kokaina i smatramo da takav pristup može biti koristan u borbi protiv ovisnosti kod ljudi – rekao je voditelj studije dr. Ronald Crystal.


Agencija VLM



Komentari