OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Članice udruga žena iz Trnovca predstavile izradu tradicionalnih slastica

Objavljeno: 20.08.2022. 18:02

Zadnja izmjena: 20.08.2022. 18:07

Veselo je bilo u subotu ujutro u Atriju varaždinske županijske palače. U sklopu Špancirfesta, građani i posjetitelji imali su priliku vidjeti izradu tradicionalne trnovečke proste makovnjače i doznati što su to „Šemovečke kelešice” i kako se rade.

Naime, uz veselu pjesmu, ples i tradicionalne nošnje KUD-a Mak Trnovec, Udruga žena Trnovečko srce i Udruga „Cvijet Šemovec” predstavile su izradu ovih tradicionalnih trnovečkih slastica.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković naglasila je kako su udruge s područja općine, u dogovoru s Turističkom zajednicom Varaždinske županije, iskoristile početak Špancirfesta kako bi prezentirale bogatu tradiciju i kulturnu baštinu trnovečkog i šemovečkog kraja.

Tradicijski običaji

- Prikazali smo tradicijske običaje, prije svega kako se nekada pravila domaća makovnjača. Tu je i tradicija izrade domaćeg kolača "kelešice" šemovečkog kraja. S nama je i KUD "Mak" koji je svojom pjesmom i plesom pokazao običaje našeg kraja - rekla je Vitković koja je potvrdila da "domaća makovnjača" ima potvrdu žiga izvornosti i kako je to samo dio zaštite i očuvanja tradicije na području Trnovca Bartolovečkog.

Pridružio im se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je pohvalio udruge s područja općine Trnovec Bartolovečki koje su, osim što promoviraju stare običaje i zanate, predstavile i tradicionalnu gastronomsku ponudu tog kraja, prije svega tradicionalnih slastica.

 

 

Komentari