čuvanje običaja

Foto - Članovi MNK Kolarovec nastavili tradiciju paljenja vuzemlice

Objavljeno: 20.04.2022. 13:17

Članovi MNK Kolarovec nastavili su tradiciju paljenja vuzemlice. Prema riječima Dalibora Vočaneca, predsjednika MNK Kolarovec, u prikupljanju i trotjednoj dopremi materijala za izradu vuzemlice sudjelovalo je dvadesetak članova.

Za izradu  tradicionalne uskrsne vatre traktorskim prikolicama, s Falinić Brega, ali i ostalih susjednih mjesta  dopremljeno je desetak prikolica raznog granja koje je preostalo nakon proljetnih uređivanja vinograda, voćnjaka i okućnica. Sama vuzemlica zapaljena je na Veliku subotu na večer.

Okupljanje je započelo u 18 sati, a za brojne goste i posjetitelje pod nadstrešnicom kluba Damir Vnuk pripremio je dovoljne količine graha. Sama vuzemlica postavljena je uz sjeverni dio igrališta, prema glavnoj cesti, a tu je cijelo popodne organizirano pucanje za što su pripremljene dovoljne količine karabita. Pod kontrolom starijih iz bojlera su pucanje karabitom uglavnom izvodili mlađi članovi kluba, a u jednom trenutku pridružio ime se i načelnik Mirko Korotaj, koji je organizatorima zahvalio za čuvanje tradicije i starih običaja.

Komentari