mimohod i misno slavlje

Članovi svih šest gradskih DVD-ova obilježili spomendan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.05.2019. 10:16

Zadnja izmjena: 07.05.2019. 10:19

Članovi svih šest dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na području grada Ivanca obilježili su spomendan svoga zaštitnika, sv. Florijana.

Središnja manifestacija ove je godine održana u Margečanu, gdje su se ispred mjesnog vatrogasnog doma okupili članovi DVD-ova iz vatrogasnih društava Ivanec, Radovan, Salinovec, Margečan i Gačice te u svečanom mimohodu krenuli prema župnoj crkvi (članovi DVD-a Bedenec pridružili su se misi u Kamenici).

Misno slavlje u margečanskoj crkvi sv. Margarete predvodio je župnik vlč. Alojzije Pakrac koji se u kontekstu prisjećanja na mučenički život sv. Florijana, sveca koji je živio u 4. stoljeću, u svojoj propovijedi posebno osvrnuo na humanitarno djelovanje vatrogasaca i njihovu požrtvovnost.Ova manifestacija predstavlja početak brojnih događanja koje vatrogasci redovito priređuju u svibnju, koji se tradicionalno obilježava kao Mjesec zaštite od požara.

Među ostalim, DVD-ovi će tijekom ovog mjeseca prirediti dane otvorenih vrata i pokazne vježbe, a poseban dio njihovih aktivnosti vezan je uz edukaciju djece u vrtićima i učenika u školama. Jedna od važnijih zadaća koja im predstoji jest i aktivno uključivanje vatrogasaca u postupak prikupljanja podataka za izradu revizije Procjene opasnosti od požara i tehnološke eksplozije za Grad Ivanec.

Komentari