"Čudesni vrtovi" osvojili treću nagradu na međunarodnom natječaju

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 04.05.2013. 08:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Varaždinska Udruga za promicanje održivog načina življenja Gredica za svoj je projekt "Čudesni vrtovi" na svečanosti održanoj 1. svibnja u Beču dobila treću nagradu u međunarodnom natječaju za društveno inovativne projekte SozialMarie.

Udruga Gredica ovaj je projekt, uz podršku Grada Varaždina, pokrenula prije godinu dana na prostoru Sajmišta u Biškupcu, gdje na ograđenom zemljištu brojni zainteresirani građani obrađuju svoje parcele.

Međunarodni natječaj provodi austrijska zaklada Unruhe Privatstiftung, koja nagradu SozialMarie dodjeljuje od 2005. godine. Na natječaj je ove godine na pristiglo 308 prijava iz šest zemalja, a 15 najboljih projekata nagrađeno je iz fonda ukupne vrijednosti 42 tisuće eura. Cilj dodjeljivanja nagrade SozialMarie je približiti inovativne društvene ideje široj javnosti i podržati umrežavanje društveno inovativnih projekata.

- Nagrada se dodjeljuje društveno inovativnim projektima i važna nam je kao priznanje za način na koji vodimo naše vrtove, tim više što se i drugi projekti iz natječaja bave bitnim društvenim pitanjima, poput beskućnika i drugih marginaliziranih društvenih skupina - rekla je Rusalka Majer, predsjednica udruge Gredica.

Od 56 početnih korisnika, broj građana koji u "Čudesnim vrtovima" proizvode svoje povrće i voće došao je do 108, a zbog velikog interesa postoji i lista čekanja.

- Jedini kriterij koji imamo je biološko vrtlarenje, bez upotrebe kemijskih sredstava. Članovi godišnje plaćaju 100 kuna i sami nabavljamo alat. Uz gradnju alatnice, sjenice i dječjeg igrališta, planiramo i izgradnju solarne pumpe za navodnjavanje te sadnju ograde od različitih vrsta voćki - objasnila je Rusalka Majer, napomenuvši kako je članovima udruge, uz biološko vrtlarenje, također bitno i razvijanje dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa.

Inače, udruga Gredica u nedjelju, 5. svibnja, slavi svoj prvi rođendan, a proslava će se održati u prostorima Mjesnog odbora Biškupec.

>> Varaždinska Udruga Gredica u nedjelju slavi svoj prvi rođendan

Komentari