PRVO ODRŽAVANJE

ČUVANJE TRADICIJE Manifestacija 'Kajkavski vikend u Marofu' okupila sve uzraste

Objavljeno: 23.01.2017. 17:30

Zadnja izmjena: 23.01.2017. 19:16

Foto: Grad Novi Marofi

Kako bi se njegovao, ali i očuvao kajkavski izričaj, Pučko otvoreno učilište Novi Marof proteklog je vikenda organiziralo manifestaciju 'Kajkavski vikend v Marofu'.

Ravnateljica učilišta, Ivana Kušek je istaknula kako je, uz očuvanje kajkavskog izričaja na novomarofskom području, cilj ove manifestacije i stvaranje nove tradicije te uključivanje zajednice u aktivnosti u Kulturnom centru Ivan Rabuzin.

- Sama manifestacija bila je zamišljena na način da su zastupljene sve dobne skupine. Željeli smo organizirati kajkavsku manifestaciju kao što rade naši susjedi u Varaždinskim Toplicama i Svetom Ivanu Zelini – objasnila je ravnateljica.

Sve je započelo u petak, otvorenjem izložbe slika na staklu i platnu Josipa Jagića u holu Kulturnog centra Ivan Rabuzin, a završilo u nedjelju Dječjim kajkavskim danom.

Na Dječjem kajkavskom danu u nedjelju, koji je ujedno bio i završni dan manifestacije, predstavilo se 40-ak djece sa svojim kajkavskim pjesmama i gotovo isto toliko s likovnim radovima koji su pristigli na natječaj na temu 'Huda zima'.

Stručni žiri izabrao je i tri najbolje kajkavske pjesme. Najboljom pjesmom proglašena je „Pahulica“ Frana Rabuzina, druga je „Anđeli v sniegu“ Leone Ipše te treća „Kaj huda zima“ Matije Gotića. Nagradu publike dobila je Lucija Pisačić s 14 glasova za pjesmu „Nišče me neče“. U sklopu Dječjeg kajkavskog dana izvedena su i dva spomenuta igrokaza Dramske družine Marof i DND-a Novi Marof.

Komentari