kako je to nekada bilo

Čuvanje tradicije: Održana 10. Žetvena svečanost u Bisernoj dolini u Grešćevini

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 10.07.2022. 08:28

Zadnja izmjena: 10.07.2022. 08:31

Udruga 'Biserna dolina' je ove subote, već desetu godinu zaredom organizirala Žetvenu svečanost u Bisernoj dolini u Grešćevini kod Varaždinskih Toplica, a u ručnoj žetvi raži, na onaj pravi starinski način na koji su to radili naši pradjedovi, mogli su se okušati svi zainteresirani.

Biserka Vudrag, predsjednica Udruge Biserna dolina koja broji 26 članova, istaknula je kako je cilj ove manifestacije sačuvati tradiciju i običaje te prikazati kako su nekada radili naše prabake i pradjedovi.

- Ovo događanje organiziramo u okviru projekta "Od polja do stola i krova" i "Put slame". Obuhvatili smo kompletnu tematiku slame, od sijanja i žetve do kruha i krova. Ljudima je ovaj žetveni prikaz zanimljiv, tako se zna okupiti i do stotinjak ljudi, te smo, s obzirom na činjenicu da smo mala sredina i mala Udruga, itekako zadovoljni - rekla je Vudrag te otkrila kako u ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju i KUD Seljačka sloga iz Lupoglava te Udruga Gotali iz Gotalovca koja će prikazati mlatitvu.

- Za one koji će nas posjetiti pripremili smo piknik na njivi, kojim svake godine do sad budu oduševljeni i mlađi i stariji, a imamo i Grešćevićki stol na kojem će biti posluženi tradicionalni kolači za zajedničku večeru na kojoj će se okupiti cijelo selo - pojasnila je Vudrag.

U Grešćevini se tako još jednom pokazalo kako se čuvaju tradicija i baština. A da se nakon teškog rada vrijedi i opustiti znali su i organizatori pa su tako pripremili druženje uz odličan zabavni program.

Komentari