Počinje veliki tjedan

Cvjetna nedjelja u Varaždinu s blagoslovom maslinovih grančica i procesijom

Objavljeno: 20.03.2016. 08:00

Zadnja izmjena: 20.03.2016. 08:05

Foto: Arhiva

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodit će na Cvjetnicu – nedjelju Muke Gospodnje misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu s početkom u 11 sati.

Misi će prethoditi blagoslov maslinovih i cvjetnih grančica u parku kod katedrale te svečana procesija.

I u Lepoglavi se već tradicionalno na Cvjetnicu – nedjelju Muke Gospodnje 20. ožujka priređuje pobožnost križnog puta nadahnutog mučeništvom bl. Alojzija Stepinca kojeg i ove godine predvodi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Križni put započinje u 16 sati od kipa bl. Alojzija Stepinca koji se nalazi kod župne crkve, prolazi uz zidove Kaznionice, uzdiže se na brdo Gorica i završava u kapeli sv. Ivana Krstitelja. Četrnaest postaja Isusovog križnog puta prispodobljeno je s mučeništvom bl. Alojzija koji je u lepoglavskoj kaznionici proveo više od pet godina.

Posebno će se ove godine moliti za njegovo što skorije proglašenje svetim. U pobožnosti sudjeluju brojne udruge s područja župe i grada, te vjernici župe Lepoglava, ednjanskog dekanata i drugih župa.

Podsjećamo, Cvjetnica je nedjelja kojom započinje Veliki tjedan prije Uskrsa te se naziva i Nedjeljom muke Gospodinove.

Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan, kada vjernici u 8 dana slave najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.

Komentari