ZAKON O ŠUMAMA

Damir Habijan danas je u Hrvatskom saboru upozorio na sve češću pojavu "zamki" u šumama

Objavljeno: 16.09.2020. 18:28

Zadnja izmjena: 16.09.2020. 18:50

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan danas je Hrvatskom saboru sudjelovao u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o šumama.

U svom izlaganju upozorio je na problematiku koju također dotiče ovaj zakon i može se obuhvatiti njegovim izmjenama, a s kojom se susreće velik broj rekreativaca, zaljubljenika u prirodu, trkača i motorista u šumama.

- Svjedoci smo kako se u posljednje vrijeme povećao broj osoba koje su boravkom u šumama zadobile ozljede uzrokovane različitim „zamkama“ postavljenim na šumskim putevima i stazama, od zabijenih čavala o daske, užadi, šiljaka i žica. Ova pojava susreće se u različitim dijelovima Hrvatske pa također i u Varaždinskoj županiji, rekao je Habijan.

- Bilo bi dobro da se postojeći zakon u pogledu obveza šumoposjednika kao vlasnika, odnosno posjednika šuma/šumskih zemljišta, izmijeni odnosno dopuni, tako da se regulira obveza šumoposjednika, bilo javnog ili privatnog, da vodi brigu o svojoj šumi, odnosno provodi nadzor radi otklanjanja ovakvih događaja u budućnosti. Naravno, postavlja se pitanje provedbe navedene odredbe, ali mišljenja sam da se moramo uključiti u rješavanje ovog gorućeg problema na području šuma, pogotovo imajući u vidu sve veći broj posjetitelja. Isto tako, bilo bi dobro razmisliti o označavanju šuma i šumskih puteva kojim je dopušten provoz motociklima ili quad-ovima, obzirom na njihov sve veći broj u šumama, kako bi se izbjegli ovakvi nesretni događaji, dodao je Habijan.

 

Prijedlogom ovog Zakona se, između ostalog, smanjuje broj obveznika plaćanja naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma s 20 tisuća na 10500 obveznika te se poduzetništvo rasterećuje za 33 milijuna kuna. Habijan je naglasio kako smatra da je svaka mjera koja ide prema rasterećenju gospodarstva i smanjenju obveze plaćanja takozvanih parafiskalnih nameta dobra i da ju treba podržati.

Komentari