MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Foto - Dan antifašističke borbe obilježen u Čakovcu i Svetom Jurju u Trnju

Objavljeno: 22.06.2021. 18:04

Zadnja izmjena: 22.06.2021. 18:13

Dan antifašističke borbe državni je praznik u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred što je označilo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.

Ovaj praznik ima poseban značaj u Međimurju jer je zahvaljujući antifašistima i narodnooslobodilačkoj borbi po završetku 2. svjetskog rata Međimurje vraćeno matici Hrvatskoj.

Dan antifašističke borbe u Međimurju obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen ploče na Palači Zrinskih u Čakovcu, podno Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom groblju te kod Spomen-obilježja poginulima u Drugom svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju.

Svečanost obilježavanja organizirali su Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Donji Kraljevec i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, a obilježavanju su nazočili i saborska zastupnica Boška Ban-Vlahek, predstavnici Policijske uprave Međimurske, članovi Udruge Josip Broz Tito Međimurske županije te brojni građani.

- Prošlo je 80 godina od kada su se 22. lipnja skupili hrabri ljudi, odlučni da pruže otpor neprijateljskoj okupaciji i režimu. U postrojbama narodnooslobodilačke vojske sudjelovalo je 2 376 hrabrih boraca iz Međimurja. Poginulo ih je 329, 1 839 je bilo zatočeno u nacifašističkim logorima i zatvorima, a 848 ih je ubijeno u logorima i zatvorima ili su poginuli kao civilne žrtve. Danas ih se prisjećamo s posebnim pijetetom, a naša zadaća je da nikad ne zaboravimo na njih i njihovu snažnu vjeru, hrabrost, težnju za mirom i slobodom., kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je odao počast žrtvama zajedno sa svojim zamjenikom Josipom Grivcem, predsjednikom Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom i potpredsjednicima Skupštine Ivicom Baksom i Mario Medvedom.

Na povijesne okolnosti i zbivanja 1941. godine osvrnuo se predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja Miljenko Zorko, dok je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini istaknula da prisjećanjem na ovakve obljetnice dajemo zahvalnost i počast žrtvama, ali i pokazujemo da je i naš cilj slobodna i moderna država sa zajamčenom budućnošću. Na groblju u Svetom Jurju u Trnju obilježavanje je predvodio načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat koji je u svom govoru naglasio da vrijednosti i zahvalnost za slobodu za koje su mnogi ginuli, treba prenositi na mlade generacije.

Nakon obilježavanja, u Društvenom domu Sveti Juraj u Trnju održano je predstavljanje knjige "Međimurje u Drugom svjetskom ratu" autora Vladimira Kalšana.

Komentari