GRAD LUDBREG

Kako je Ludbreg proslavio Dan grada i što je rečeno

Objavljeno: 19.03.2021. 18:17

Zadnja izmjena: 19.03.2021. 18:28

Grad Ludbreg prema dokumentu pape Leona X datiranom od 19. ožujka 1513. godine upravo tog datuma Ludbreg slavi svoj dan.Svetom bulom odnosno papinskim pismom, papa Leon X Ludbreg je proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove zbog čega se više od šest stoljeća početkom svakog rujna hodočasti u u ovaj mali podravski gradić.

S obzirom na globalnu pandemiju i mjere koje su na snazi Dan grada Ludbrega obilježen je na skromniji, ali opet primjeren način. Iako nije bilo većih događanja, kinodvorane ispunjene smijehom uz gledanje kazališnih predstava, koncerata i sličnog, održana je svečana sjednica na kojoj su uručene prigodne nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima. Grad Ludbreg pred otvaranjem je nove turističke atrakcije u samom srcu grada – Arheološkog parka Iovia, uređuje se Otok mladosti koji postaje sve popularnije okupljalište stanovnika svih generacija. Ludbreg je i zeleni grad koji je prije nekoliko godina sanirao odlagalište otpada, u gradu i naseljima postavljeni su podzemni i polupodzemni kontejneri, a 2019. godinu završio je kao deseti po izdvajanju za poljoprivrede. Važnu ulogu u svemu tome ima i gospodarstvo, a o tome je govorio i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić na svečanoj sjednici.

- U ludbreško gospodarstvo tijekom osam godina uloženo više od 150 milijuna eura, što europskog, što vlastitog novca. Ludbreg je danas važno središte gospodarskog razvoja Varaždinske županije i ne staje u tom razvoju jer uskoro očekujemo još jednu važnu investiciju.  Sami smo se uhvatili u koštac s reformama te smo izmjenom modela rada mjesnih odbora u ravnomjeran razvoj svih naselja uložili više od 14 milijuna kuna. U novi projektni model rada udruga civilnog društva uloženo je gotovo 3 milijuna kuna, a u sport, kojega tek čekaju reforme, uloženo je oko 20 milijuna kuna, rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić. 

Dodao je kako je posebno ponosan na dvije stvari:

  • Jedna je socijalno osjetljiva zajednica svih generacija, isprepletena brigom za djecu i mlade od vrtićke do studentske dobi pri čemu je povratak srednje škole u Ludbreg posebno važan kao spona između obrazovanja i potreba gospodarstva. U sve to uloženo je 38 milijuna kuna.
  • Druga je ulaganje u socijalne programe poput potpora za novorođenčad, stipendija, suradnje s našim umirovljenicima i svima onima koji su se našli u problemima u što je uloženo dodatnih 6 milijuna kuna.

Najveća okosnica već godinama svakako su europski projekti zahvaljujući kojima je većina projekata realizirana. Grad Ludbreg tako je 2019. godine osvojio titulu šampiona u kategorijii EU fondova. Od 2013. godine do danas kroz projekte je uloženo 115 milijuna kuna u različite sektore društva.

Čačić: Mi ćemo surađivati vrlo dobro

Na svečanoj sjednici u povodu Dana grada okupljenima se obratio i varaždinski župan Radimir Čačić.

- Ovdje postoji jasna slika u svijesti o tome da kad preuzimaš negdje leadership i odgovaraš za boljitak drugih onda je jedna važna poruka: Nitko nije u stanju zapaliti vatru drugome ako samom sebi ne može. Drugim riječima ti sam u sebi moraš osjećati tu snagu, a koja se onda može prenijeti i na druge ljude. Ako uspijevaš preskočiti svoju dimenziju onda to zaslužuje dobiti priznanje. Ovaj grad je malen, ne može biti ono što nije, ali u svakom slučaju ima rezultate koji prelaze određenu dimenziju, ostvaruje svoje pomake. Ludbreg je grad koji po puno parametara, a naročito kada govorimo o europskim projektima, dokazuje svoju sposobnost. Mi ćemo surađivati vrlo dobro i ove godine jer sjever zaslužuje da bude još utjecajniji, da usmjerava državne političke odluke. Za to su naravno potrebni instrumenti i ljudi sa znanjem – rekao je župan Čačić.

Najrazvijeniji mali grad

Sjednici je prisustvovala i Melita Mulić, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo i izaslanica predsjednika RH.

- Kad se govori o Ludbregu u prvi plan dolazi njegova duga povijest i sjajna tradicija koja u usporedbi s brzim tehnološkim razvojem suvremenoj civilizaciji postaje sve važnija. Više od svega potrebni su nam sadržaji koji bude optimizam i čvršću društvenu koheziju, a pritom ne mislim samo na prošlost već i budućnost. Grad Ludbreg jasno je odredio svoje sadržaje budućnosti i postao najrazvijeniji mali grad sjeverozapadne Hrvatske – poručila je Melita Mulić.

Dan grada Ludbrega uvijek je prigoda da se zahvali istaknutim pojedincima. Počasnom građankom Grada Ludbrega proglašena je dr. sc. Tajana Pleše iz Zagreba. Nagrada Grada Ludbrega dodijeljena je Vitomiru Namjesniku i Štefici Pavković. Plaketu Grada Ludbrega dobili su Dječji salon "Pinokio" i udruga "Žene iz Centra svijeta". Zahvalnice Grada Ludbrega uručene su Ivanu Črepinku, Tomislavu Horvatu, Zlatku Hrelji, Vladimiru Kataleniću, Đurđi Kokanović i Ivici Vidoviću. Nagrađene su i najbolje učenice, Dea Busija iz Osnovne škole Ludbreg i Diana Laura Jantol iz Srednje škole Ludbreg.

Komentari