podizanje svijesti

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen u Ludbregu

Objavljeno: 21.01.2023. 12:13

Zadnja izmjena: 21.01.2023. 12:15

Svake se godine treće subote u mjesecu siječnju, u cilju borbe protiv raka vrata maternice, obilježava se Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

U organizaciji Udruge Narcisa obilježavanje se održava danas 21. siječnja na Trgu Svetog Trojstva u Ludbregu.

-Treću godinu zaredom pridružujemo se ovoj akciji koja je namijenjena svima jer je usmjerena na rano otkrivanje raka vrata maternice, podsjeća nas na važnost pregleda, upoznaje s mogućnošću cijepljenja. Mimoza je odabrana jer je riječ o hrabrom cvijetu koji će izdržati današnju hladnoću i vjetar i kao takav podsjeća nas žene da budemo hrabre – poručila je Gordana Loparić, predsjednica udruge Narcisa.

Cilj ove javnozdravstvene akcije podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito zdravlje.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola.

Komentari