blagdan svetog martina

DAN OPĆINE MARTIJANEC U planu novi mjesni trg i spomenik žrtvama svih režima

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 10.11.2020. 13:19

Zadnja izmjena: 10.11.2020. 13:27

I Općina Martijanec svoj dan, blagdan svetog Martina, obilježava u skladu s posebnim uvjetima i mjerama za sprečavanje širenja pandemije COVID-19 virusa. Zbog brige za zdravlje mještana ove godine neće biti javnih događanja, niti svečane sjednice Općinskog vijeća kao niti prigodnih programa.

Kako poručuju, 2020. godina ostat će upamćena po izgradnji općinskog dječjeg vrtića, a ukupna vrijednost projekta s asfaltiranom prilaznom cestom i potrebnim igralima će biti oko 12 milijuna kuna. Prema riječima načelnika Dražena Levaka, započeli su i završni pregovori s Varaždinskom županijom u vezi druge najveće investicije u povijesti Općine Martijanec, a to je rekonstrukcija i dogradnje OŠ Martijanec s ciljem zajedničkog stvaranja uvjeta za organizaciju jednosmjenske nastave.

Od ostalih investicija valjda spomenuti novu ogradu na groblju u Križovljanu, studija obrane od poplava na području Općine Martijanec, čišćenje rijeke Plitvice te zamjena kompletne klasične javne rasvjete na području Općine Martijanec. Općina Martijanec također želi urediti mjesni trg u središnjem naselju.

- Nametala se potreba da se prostor ispred ambulante pretvori u trg. Tu je i najviše društvenih sadržaja, ambulanta, stomatolog, ljekarna, prostorije udruge umirovljenika, vatrogasci, sad i punionica, idealan prostor za takvo mjesto, za trg – rekao je Levak i dodao kako se na tom prostoru razmišlja se i o spomeniku žrtvama svih režima.

''Iz povijest se uči i ne zaboravlja''

- Svi mještani sadašnje Općine Martijanec koji su poginuli zbog očuvanja hrvatske nacionalne svijesti i državotvornosti, bez obzira na ideološku pripadnost, partizani, hrvatski branitelji ili stradali od nekih vlastodržaca u hrvatskoj povijesti, zaslužuju jedno mjesto gdje bi im se mogla odati počast, zapaliti svijeća i staviti vijenac jednom u godini. Ujedno bi rekonstrukcija sadašnjeg spomenika bila i jedan vid čina pomirenja kojim bi anulirali sve sukobe iz povijesti. Iz povijest se uči i ne zaboravlja, ali moramo biti svjesni da su podjele iz povijesti koštale hrvatski narod već nekoliko puta i moramo ih što prije zaboraviti i biti jedinstveni, pogotovo na našoj maloj, lokalnoj razini – poručio je načelnik Levak.

Komentari