23. travanj

Danas je Jurjevo - znate li kako i zašto se slavi?

Objavljeno: 23.04.2017. 11:58

Zadnja izmjena: 23.04.2017. 12:00

Datum 23. travnja već tradicijski pripada proslavi Jurjevog, blagdana proljeća, kada život počne bujati i kada se nakon dugo perioda rastajemo sa zimom.

Tog dana se kuće ukrašavaju netom propupalim cvijećem, jorgovanima, prolistalim granama drveća, svježim zelenilom, a tog dana se i simbolično pale krijesovi te se okupljaju i Ladarice.

Nekada se, prema riječima Tibora Martana, etnologa, jurjevski krijes palio na povišenom mjestu, često u blizini vinograda, ili pak na poljoprivrednom zemljištu gdje bi imao i praktičnu svrhu. Naime, u vinogradu bi se tako spalile sve nepotrebno granje nakon rezidbe, a na poljoprivrednom zemljištu bi se tada zasadile razne kulture. Najviše su se sadile bundeve ili pak crveno i bijelo zelje za koje se vjerovalo da će zbog krijesa izrasti veće i kvalitetnije.

U izradi krijesova su većinom sudjelovali mlađi mještani, a znalo je biti i natjecanja između sela, te se često znalo i prenoćiti uz krijes kako bi ga se čuvalo.

- Krijes se palio u predvečerje Jurjeva. Mladež je u krijes pjevala i priređivala skroman obrok od svježih jaja pečenih na vreloj svinjskoj masti. Ponekad se znalo i preskakivati preko krijesa. Ujutro se preko pepela krijesa znalo protjerivati stoku kako bi bila zdrava, a dio pepela se prikupljao i odnosio te posipao po vrtovima, voćnjacima i njivama kako bi usjevi bili zdravi i očuvani od štetočina i lošeg vremena. – ističe Tibor Martan.

Pjesma Ladarica

Ladarice su pak bile mlade djevojke koje su na Ivanje i Petrovo obilazile seoska domaćinstva, pjevale pjesme te za to bile darivane.

Prilikom pjevanja Ladarice su trebale pomno paziti da ne ostanu bez glasa ili da ne promuknu jer ukoliko bi im se to dogodilo kod obilaska seoskih domaćinstva umjesto prigodnog dara bile bi polivene vodom i otjerane da domaćinstvu ne donesu nesreću.

Ladarice nisu uvijek izvodile istu pjesmu već su prema obilježjima domaćinstava izabrale i izvodile neku od naučenih ladarskih pjesama. Tako su u domaćinstvima koja su gojila pčele pjevale ispred pčelinjaka pjesmu „Nisko leti pčelica..“, ako je gazda domaćinstva nosio ime Ivan ili Juraj Ladarice  bi zapjevale ove stihove „Sveti Ivan pomozi nam…“ ili „Sveti Juraj kres nalaže…“.

 

Komentari