program jumicar

eTV: Danas su se učenici V. osnovne učili gašenju vatre, pružanju prve pomoći i vožnji automobila

Objavljeno: 24.10.2016. 10:52

Foto: Petra Mlinarić

Danas je na školskom igralištu V. osnovne škole u Varaždinu bilo poučno, ali i veselo za osnovnoškolce. Naime, u sklopu provođenja projekta, preventivne akcije "Program prometne kulture za najmlađe" osnovnoškolci su imali priliku vidjeti, ali i isprobati razne vatrogasne akcije, pružanja prve pomoći ili čak voziti i automobil.

- Osnovnoškolcima se u teorijskom dijelu, kroz jednu prilagođenu edukaciju ukazuje na problematiku pravilnog ponašanja u prometu, koja su poželjna ponašanja djeteta kao pješaka i djeteta kao biciklista. - ukratko nam je projekt predstavio Mario Medenjak, policijski službenik za prevenciju PU Varaždinske.

- Dijete dolazi na poligon gdje se educira kroz perspektivu vozača, dakle da se vozač mora vezati, da mora propustiti pješaka, dakle da ne treba ubrzavati nego držati odstojanje. Nadam se da će ti klinci, možda malo i upozoravati svoje roditelje kada budu sudionici u prometu, da budu pažljiviji. - rekao je Mario Medenjak.

Na upit kakve su reakcije osnovnoškolaca, rekao je kako su djeca oduševljena idejom, što je i pozitivna strana ovog projekta, što nije samo suhoparna edukacija već se kroz zabavu i igru djeca nauče korisne stvari.

 - Zadnjih nekoliko mjeseci viđamo po medijima tragične događaje, tragične nesreće i mislim da je ovo jedan projekt koji je vrijedan pažnje i koji uči naše učenike i učenike diljem Hrvatske kako se zaista treba ponašati u prometu. - rekao je ravnatelj škole, Mario Šipek.

Leona, učenica 3a razreda bez imalo straha je vozila mali automobil po posebno prilagođenom poligonu.

 - Tiskala sam gas, ponekad i kočnicu, gledala sam na semafore, na znakove. Naučila sam kako se pravilno prelazi preko ceste, što se smije, što ne smije na cesti u prometu, što znače koji znakovi - rekla je Leona.

Ovaj hvalevrijedan projekt se nastavno na proteklu godinu, provodi i ove školske godine u organizaciji Jumicar Hrvatska s partnerima V. OŠ Varaždin, PU Varaždinskom, Gradskim društvom Crvenog križa i Javnom vatrogasnom postrojbom Varaždin.

 

 

 

Komentari