magija jurjevske noći

PRIPREMITE SE! Danas valja biti posebno oprezan jer jurjevska je noć prepuna mračnih sila

Objavljeno: 23.04.2018. 19:19

Zadnja izmjena: 23.04.2018. 19:19

Jurjevo je oduvijek bio poseban dan, praćen brojnim vjerovanjima i ritualima. Slavljenjem Jurjeva, slavio se dolazak proljeća, pobjeda proljeća nad zimom, svjetla nad tamom i početak nove agrarne godine. No, uz ove vedre konotacije, vjerovalo se da je na jurjevsku noć zrak pun coprnica, pa je valjalo biti posebno oprezan...

Paljenje krijesa, koje će ove noći biti prisutno u mnogim našim mjestima, preskakivanje vatre i ophodi prećeni pjesmama, nasljeđa su staroslavenskog svijeta koja su kasnije kristijanizirana i koja se kao takva slave i danas. 

Tako se uoči Sv. Jurja kite ulazna vrata i ograde, a neki grančice stavljaju i u ključanice. Kiti se zelenilom, cvijećem, najčešće jorgovanom, kako bi godina bila plodna, ali i črenslom, divljim šipkom i trnjem kako coprnice ne bi mogle u kuću. Na kraju ophoda pali se krijes koji ima ulogu magijskog čišćenja, otjerivanja zlih, demonskih sila, ali i prizivanja zdravlja, napretka i plodnosti.

U mračnoj noći, 23. travnja...

Spomenuti jurjevski rituali i običaji više-manje poznati su svima, no imamo i one malo manje poznate danas u koje se nekada vjerovalo, a odnose se na vještice, odnosno coprnice, koje su bile posebno aktivne na jurjevsku noć. Naime, vjerovalo se da je na Jurjevo pun zrak coprnica koje su najveće spravišće, odnosno okupljanje, imale na staro Jurjevo, 23. travnja pa se toga dana, a posebice noći, trebalo biti posebno oprezan. To je bilo vrijeme kada su coprnice izvodile razne majstorije kako bi se dočepale tuđe imovine ili jednostavno nekome naškodile, a okupljale su se u šumi, tulile su u štuble za mlijeko, skupljale su kravlji i svinjski izmet i osušeni davale tuđoj stoci koja bi od toga mršavila. Stoka, koja je u prošlosti na Jurjevo prvi put izvođena na pašu, morala je na povratku prijeći preko pepela krijesa da im ne bi coprnice naudile. 

Također, vjerovalo se da cvijeće osušeno na Jurjevo ima ljekovitu moć, a onaj koji se rano u jutro umio jurjevskom rosom, nije imao pjege i bio je lijep, zdrav i mlad. Toga dana  skupljalo se različito bilje koje je služilo za vračanje, a djevojke su se tada umivale u vodi u koju bi stavljale travu ili cvijet, da budu ljepše.

 

Komentari