Vinička tradicijska kuća

FOTO: DANI EUROPSKE BAŠTINE U Vinici održana radionica za najmlađe u tradicijskoj kući

Objavljeno: 27.09.2019. 13:17

Zadnja izmjena: 27.09.2019. 13:17

Dani europske baštine najrasprostranjenija su kulturna manifestacija u Europi kojoj se Hrvatska pridružila 1995.godine. Od tada se Dani europske baštine nizom prigodnih događaja obilježavaju svake godine u 50-tak mjesta, a ove je godine u program uključena i Vinička tradicijska kuća u kojoj je 26. rujna održana radionica o kulturnoj baštini.

Radonica je bila namijenjena najmlađima pa su tako sudjelovala djeca predškolskog uzrasta iz Dječjeg vrtića Sreća , a uključili su se i učenici Osnovne škole Vinica, članovi Povijesne sekcije „Kulturna baština“. Povijesna sekcija koju vodi prof. Marija Županić provela je nekoliko visoko ocijenjenih istraživačkih radova te izradila nekoliko proizvoda na temu tradicije, a rado se uključuje u sve radionice o viničkoj kulturnoj i etno baštiini koje se provode u općini. Pozivu na radionicu odazvala se i ravnateljica OŠ i zamjenica načelnika Mirjana Jambriško.

Sve sudionike radionice dočekao je i pozdravio načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac te izrazio zadovoljstvo zbog toga što je upravo vinička tradicijska kuća odabrana za prezentaciju povodom Dana europske baštine.

– Sretni smo što smo uspjeli tu kuću obnoviti i staviti na raspolaganje osnovnoškolskoj djeci i djeci iz vrtića koja ovdje spoznaju tradicijske vrijednosti i baštinu svoje sredine te uče kako skrbiti o toj baštini. U suradnji s Konzervatorskim odjelom želimo obnoviti još neke znamenitosti, pri čemu svakako najviše očekujemo od Ministarstva kulture koje nam pomaže te financijski podržava obnovu spomeničke baštine na čemu zahvaljujem ministrici kulture Nini Obuljen- Koržinek. Sve te znamenitosti nisu bitne samo za Vinicu, nego i za Varaždinsku županiju, ali i čitavu Hrvatsku – naglasio je načelnik Kostanjevac.

Komentari