dani krumpira u vidovcu

FOTO: Prezentirane nove francuske sorte krumpira, Čačić: ''Pokušao sam i ja uzgojiti krumpir, ali...''

Vidovec više nije poznat po zelju, već i po proizvodnji krumpira pa su tako danas na pokusnom polju Jurice Cafuka u Vidovcu održani Dani krumpira Cipro-Solawest-Yara.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.08.2020. 11:17

Zadnja izmjena: 12.08.2020. 11:20

Foto: Luka Šalamun

Vidovec više nije poznat po zelju, već i po proizvodnji krumpira pa su tako danas na pokusnom polju Jurice Cafuka u Vidovcu održani Dani krumpira Cipro-Solawest-Yara, a prezentirane su nove francuske sorte koje bi trebale donijeti više prinosa na istim površinama. 

Konkrentije, prezentirani su rezultati pokusa sorata francuskog uzgajivača od kojih nekoliko sorti posjeduje dugu dormantnost i skladištenje, a što je u ovom trenutku od visoke važnosti. - Francuska je nešto bliža Hrvatskoj po klimi, pa ćemo vidjeti hoće li kod nas također biti visoki prinosi koji bi trebali sezati i do 90 tona po hektaru - objasnila je Marija Cafuk dok je pak Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza upoznao prisutne s nutritivnim vrijednostima i prezentirao jela od krumpira.

Prezentaciji je prisustvovao i župan Varaždinske županije Radimir Čačić i saborska zastupnica i savjetnica župana Natalija Martinčević. - Ovo danas pokazuje da učimo, prezentirano je sedam francuski sorti od kojih neke imaju mogućnost četiri puta većih prinosa na istim površinama - rekao je Čačić i dodao: Čak sam i ja jednom pokušao uzgajati krumpir, ali se nisam baš iskazao. Uzeo sam najbolje nizozemske sjeme, ali je ono za drugu klimu, te ono nije do kraja primjenjivo za tla na kontinentu - završio je Čačić. 

 

Komentari