Raj za nepce gurmana

“Dani okusa varaždinskog kraja“: Kušati tortu od graha i ždrebetinu nije preporuka nego obaveza

Objavljeno: 13.04.2016. 14:08

Zadnja izmjena: 13.04.2016. 14:20

Foto: Josip Novak

Manifestacija “Dani okusa varaždinskog kraja“ koja će se održati od 18. travnja do 1. svibnja, ljubiteljima gastronomskih specijaliteta omogućit će da uživaj u bogatstvu i raznolikosti jela koje su pripremale generacije domišljatih domaćica, rečeno je na njenom današnjem predstavljanju...

Njenim prvim izdanjem obuhvaćeno je 13 restorana, od Trakošćana, do Varaždina,  Klenovnika, Varaždinskih Toplica, Gornjeg Kneginca i Ludbrega, naglasio je Josip Barulek, direktor varaždinskog Gastrocoma, koji je bio domaćin prezentacije.

Na njega se nadovezala Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije,    rekavši kako varaždinski kraj ima kvalitetnu kuhinju “naslijeđenu od baka i vrsnih kuhara iz plemićkih palača i dvora“.

Svu tu silnu tradiciju, smatraju organizatori iz TZ-e, trebaju oplemeniti naši ugostitelji koji su nositelji gastronomskih standarda ovog kraja.

Nema čega nema

U tome su izgleda i uspjeli jer već letimičan pogled na menije otkriva kako sladokusce očekuju brojna iznenađenja. Naime, u 13 restorana gosti i turisti moći će za svega 55 kuna uživati u tri slijeda jela. Ovisno o restoranu kojeg odaberu, kuhari će im poslužiti juhu od vrganja, pečenog soma obloženog špekom, tortu od graha, hajdine njoke s goveđim jezikom, ždrebeći odrezak i svu silu domaćih kolača.

Varaždinski župan Predrag Štromar na predstavljanju manifestacije naglasio je da je Varaždin “perjanica turizma u našem kraju i prepoznat u široj regiji upravo zahvaljujući ovakvim projektima“.

- Sastojke jela koji će biti ponuđeni gostima restorana proizvode ljudi iz našeg kraja, čime zatvaramo gospodarski krug. Manifestacija će zasigurno doprinijeti rastu turističkog prometa koji je, barem što se noćenja tiče u prva tri mjeseca povećan za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani – zaključio je Štromar.      

Komentari