„Dani vrganja i crnog tartufa“

Dani vrganja u Paki uz predavanje, natjecanje u branju, kulinarski show ali i pivo od vrganja

Objavljeno: 10.09.2019. 09:41

Zadnja izmjena: 10.09.2019. 09:42

Od petka do nedjelje, od 13. do 15. rujna, u Paki, nedaleko Novog Marofa, održat će se zanimljiva, šesta po redu manifestacija „Dani vrganja i crnog tartufa“. 

Manifestacije počinje stručnim skupom u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu u petak u 18 sati. Tema su tartufi u ovim krajevima te mogućnost njihovog plantažnog uzgoja. Predavači su tartufari i znanstvenici Hrvatskog šumarskog instituta koji su provodili znanstvena istraživanja o podzemnim gljivama na području Varaždinske Županije – Željko Zgrablić, Mario Vlašić te Miljenko Županić.

U subotu poslijepodne te nedjelju kroz cijeli dan pripremljen je raznolik program koji uz edukaciju i rekreaciju nudi uživanje u prirodi, branje gljiva, lov na crni tartuf. Posjetitelji će i ove godine moći istraživati Paku, šetati do same utvrde, produžiti do utvrde Čanjevo i iz stručnog kuta saznati ponešto o njihovom nastanku, istrčati Paka mini trail, voziti se električnim biciklima, učiti nordijsko hodanje, posjetiti dabrovu branu i kušati delicije od vrganja i crnog tartufa koje pripremaju renomirani kuhari. Tako će u subotu za posjetitelje kulinarski show održati Robert Šlogar, dok će u nedjelju svoje kulinarsko umijeće već tradicionalno pokazati Damir Crleni. Moći će se kušati i pivo od vrganja. Najmlađi će uživati u edukacijskim igrama, a sajam autohtonih proizvoda prilika je za prezentaciju domaćih OPG-ova.

Samo natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva započinje s prijavama u nedjelju, 15.9. od 8 sati dok je polazak u berbu u 9 sati. Stručnu će determinaciju provoditi prof. Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza.

Za zabavni dio programa u subotu je zadužen Tomisalv Goluban sa svojim bendom, dok će kasnije zasvirati tamburaški sastav Leggiero. U nedjelju će posjetitelje zabavljati Fiškali.

Dani vrganja i crnog tartufa prilika su da Paku istražite u svim njenim raznolikostima te da provedite prekrasan dan u prirodi. Organizatori ove manifestacije su Udruga privatnih šumovlasnika Graber te Turistička zajednica Grada Novog Marof.

Komentari