razvitak gospodarstva

Delegacija Varaždinske županije i poduzetnici u Švicarskoj otvaraju mogućnost potencijalne suradnje

Objavljeno: 17.11.2016. 12:28

Zadnja izmjena: 17.11.2016. 12:43

Foto: Varaždinska županija

Župan Predrag Štromar je na čelu delegacija koja uz predstavnike hrvatskih tvrtki iz metalskog sektora trenutno boravi u Zürichu na studijskom putovanju. Delegacija će tom prilikom posjetiti švicarske tvrtke i razmijeniti iskustva sa švicarskim poduzetnicima, ali i razgovarati o mogućnostima potencijalne suradnje.

Župan Predrag Štromar, njegov zamjenik Alan Košić i direktor Slobodne zone Varaždin, Enriko Parlaj najprije su posjetili Vladu Kantona Thurgau gdje ih je primio član predsjedništva Kantona zadužen za gospodarstvo i međunarodnu suradnju Walter Schönholzer sa suradnicima.

Župan Štromar tom je prilikom istaknuo teme o kojima se razgovaralo s vodstvom Kantona, pritom se osvrnuvši na sličnost broja stanovništva Kantona s Varaždinskom županijom.

- Razgovarali smo o funkcioniranju Kantona, o poreznom, zdravstvenom i obrazovnom sustavu te smo imali prilike čuti na koji način oni zadržavaju ljude u ruralnim dijelovima – rekao je župan.

Poduzetnici Varaždinske županije će tijekom boravka u Švicarskoj upoznati trenutne potrebe na švicarskom tržištu te ponuditi suradnju, jer švicarski poduzetnici od rasta franaka sve češće izdvajaju dio proizvodnih procesa kooperantima iz drugih država kako mi smanjili troškove proizvodnje.

Tako su poduzetnici u pratnji Generalnog konzula RH u Zürichu Slobodana Mikaca posjetili švicarske tvrtke CWA Construction SA/Corp., Duschlux AG i Stebler Blech AG koje se, između ostalog, bave proizvodnjom kabina za vučnice, visokokvalitetnih kada i ostalih wellnes programa.

Komentari