Delegacija Varaždinske županije na 9. IRE konferenciji

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 15.10.2013. 10:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Varaždinska županija

Delegacija Varaždinske županije prisustvovala je 9. Konferenciji europskih regija i gradova koja je održana u austrijskom Pamahagenu i mađarskom Sopronu.

Organizator ove tradicionalne konferencije je Institut europskih regija (IRE), a ovogodišnja je tema konferencije bila međugranična suradnja kao strategija budućnosti za politiku i gospodarstvo.

Konferencija je po običaju bila dobro posjećena, a prisutno je bilo nekoliko stotina predstavnika lokalne i regionalne samouprave iz čak 16 zemalja Europe.

- Iznimno sam zadovoljan i posjetom i sadržajem ovogodišnje konferencije. Drago mi je da smo upravo kao primjer međuregionalne suradnje održali konferenciju u dvije države, a pogotovo jer je regija Burgenland primjer regije koja odlično surađuje sa susjednim regijama izvan Austrije. Imali smo vrhunske govornike, a ukazano je na  činjenicu da međugranična suradnja nije bitno samo zbog ušteda, nego i zbog sinergijskih učinaka koji su veliki ako partneri dobro surađuju - rekao je predsjednik Instituta europskih regija Franz Schausberger, inače i počasni građanin Varaždinske županije.

Brojne eminentne govornike na konferenciji su predvodili potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič i potpredsjednik Europskog parlamenta Othmar Karas. Bili su prisutni i brojni istaknuti austrijski političari, te veleposlanici među kojima i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

Hrvatska je bila jedna od najzastupljenijih država na konferenciji, a uz nekolicinu župana i njihovih zamjenika, prisutan je bio i zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić koji je održao vrlo zanimljivo predavanje u panel diskusiji o međugraničnoj suradnji na području obnovljivih energija.

Delegaciju Varaždinske županije činili su zamjenik župana Alen Kišić, pročelnik za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Martin Hajdinjak te direktori agencija AZRA i GARA Nikola Kučiš i Tomislav Šipek.

- Čuli smo vrlo zanimljiva iskustva iz više zemalja o mogućnostima međugranične suradnje na područjima zdravstvene politike, turizma, projekata komunalne i prometne infrastrukture i obnovljivih izvora energije kao i na području lokalnih administracija. Hrvatska je, kao najnovija zemlja članica Europske unije, često bila spominjana i ukazano je na brojne mogućnosti koje nudi međugranična suradnja. Mi smo kao županija već i uključeni u neke projekte, ali nude nam se i brojne nove mogućnosti - rekao je zamjenik Kišić.

Inače, Institut europskih regija (IRE) je osnovan 2004. godine kao nadnacionalna i politički neovisna organizacija čiji je osnovni interes ujednačen razvoj i kvalitetna suradnja regija i gradova Europe. Ukupno ima u članstvu više od stotinjak regija iz 18 europskih zemalja, a na čelu mu je od osnutka nekadašnji guverner regije Salzburg Franz Scahausberger.

Komentari