DONACIJA GDCK

Grad Varaždin i deset općina dobilo defibrilatore srca

Objavljeno: 02.07.2021. 09:40

Zadnja izmjena: 02.07.2021. 13:05

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin doniralo je poluautomatski vanjski defibrilator (AVD/AED) svim jedinicama lokalne samouprave s područja djelovanja GDCK Varaždin.

Grad Varaždin te općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica dobili su defibrilatore kako bi se povećala sigurnost svih mještana na području djelovanja Crvenog križa.

Osim donacije samih uređaja sa pripadajućim ormarićima, GDCK Varaždin provesti će i besplatnu edukaciju određenog broja osoba/laika s navedenih područja kako bi se osposobili za rukovanje u slučaju potrebe. Svaka općina i grad odlučiti će gdje će postaviti AVD uređaj tako da bude javno dostupan i na frekventnom mjestu.

AVD uređaj je prenosivi električni uređaj koji se koristi za defribrilaciju srca u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja. Automatski analizira srčani ritam, a u slučaju potrebe preporučuje defribrilaciju. Uređaj isporučuje preporučeni električni šok kojim se srcu isporučuje kontrolirana električna energija s namjerom da se uspostavi srčana funkcija. Srce se zbog električnog šoka može ponovno pokrenuti i život osobe može biti spašen.

Komentari