Deset Štefica i Štefeka iz Doma za starije dosad proslavilo 761 imendan na Štefanje

Objavljeno: 26.12.2015. 16:15

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 12:57

Foto: Josip Novak

Osim što uživaju u praznicima, deset korisnica i korisnika varaždinskog Doma za Starije koji svoj imendan slave na blagdan sv. Stjepana ili Štefanje, danas su nestrpljivo iščekivali posjete članova obitelji i prijatelja...

Otkad znam za sebe nastojim dostojno sa svojim najdražima proslavili imendan, rekao nam je 82-godišnji Stjepan Hižak, koji jedva čeka posjet nećakinje te unuka i praunuka.

- Svake me godine posjećuju na Štefanje i to mi mnogo znači – rekao je Hižak na kojeg se nadovezala Štefanija Vresk (74) iz Nedeljanca rekavši da joj nedostaje vrijeme kada je imendan slavila u krugu obitelji.

No, napomenula je da je ugođaj u Domu za starije odličan i naglasila da se svi Štefeki i Štefice dobro poznaju i druže. Slično razmišlja i njena imenjakinja Štefanija Banfi? (78), domska pjesnikinja koja će ove godine izdati još jedu zbirku poezije.

- Jutros mi je prvi čestitar bio najbliži susjed. Kao pravi kavalir, iznenadio me poklonom, ali vam neću odati kakvim – rekla je kroz smijeh.

Buđenje uz kavicu

Za razliku od nje, 70-godišnju Šteficu Pavlović nije probudilo kucanje na vrata već miris kave koju je skuhao njezin suprug jer su zajedno u Domu.

- Znao je da ću rano ustati kako bih na vrijeme otišla na sv. misu, a za imendan mi je poklonio  torbicu s kozmetikom. Jučer su me posjetili unuci i kćer, a danas s poklonom stiže i sin koji mi nikada nije zaboravio čestitati imendan – ističe Pavlović.

Svoj 83. imendan danas je proslavila i Štefica Bogdanović. I ova vitalna Križevčanka smještena je u Domu zajedno sa suprugom.



- Ne stignem se maknuti od telefona jer neprekidno zvoni. Čestitari me zovu sa svih strana, među prvima su bili rođaci i kćer koja je sa zetom otputovala u Njemačku – kazala je Bogdanović dodavši kako je ovo drugi imendan kojeg slavi u ovoj ustanovi koja skrbi o ljudima treće dobi.

Da su blagdani nekada bili drugačiji, prisjetio se 76-godišnji Stjepan Šanjek iz Hrašćine.

- Štefanje i moj imendan slavili su se u mojoj obitelji daleko skromnije. Naime, usprkos krizi i neimaštini danas je standard ipak daleko bolji nego prije 50 i više godina – ustvrdio je Šanjek.

 Na njega se nadovezao njegov Stjepan lončarić (75) od kojeg doznajemo kako će današnju proslavu imendana pamtiti dok je živ. Naine, već u 6.30 sati s pjesmom “Rožica“, imendan mu je prvas čestitala Marija Habunek.

- U Domu je prava obiteljska atmosfera, a još me čeka i druženje kod obitelji moje sestre – kazao je Lončarić.

Kad si 'Štef' onda i častiš...

Među okupljenim djedovima i bakama upoznali smo i Stjepana Petrica iz Vidovca koji nam je ponosno rekao da danas slavi 76. imendan.

- Čestitari su me dočekali na šanku i to vam je tak, kad si 'Štef' moraš počastiti sve koji ti čestitaju imendan – smatra Petric.

Čestitare je počastio i 85-godišnji Stjepan Šinko koji je danas po 2. put proslavio svoj dan u Domu za starije. Na njegovom stolu dočekala ih je narezana slasna orehnjača, a u večernjim satima stići će mu u posjet i prijatelji kojima je spremio gemište.

Svima njima, pa tako i pjesniku te sportašu Stjepanu Grašu (82) najviše nedostaje obitelj,  snijeg i 'Bijeli Božić'.

- Vrijeme je neuobičajeno toplo i  više me podsjeća na jesen nego na zimu. Da je kojim slučajem zapao snijeg, slavljenički ugođaj na Štefanje bio bi potpun – rekao je Graš kojem je u džepu neprekidno zvonio mobitel.

Inače, slavljenicima se na Štefanje pridružila i Tamara Ljubić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne u Zavojnoj. Pritom je Štefekima i Šteficama poželjela obilje zdravlja, te da se u istom broju na svoj dan okupe i iduće godine.

A hoće li ona biti bolja od 2015., koju će naši sugovornici u Domu ispratiti na fešti 29. prosinca, ostaje da se vidi.      

Komentari