'Dežuranje' na društvenim mrežama vodi u anoreksiju

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 12.02.2011. 15:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: multimedia-stock.com

Anoreksija, bulimija i ekstremne dijete čekaju u zasjedi mlade posjetitelje društvenih mreža. Prema studiji provedenoj među adolescentima, a proveli su je istraživači sa Sveučilištu u Haifi, djevojke provode više vremena zalijepljen na popularne društvene mreže doli u stvarnim kontaktima s vršnjakinjama i vršnjacima. Zbog svega toga veća je vjerojatnost za razvoj poremećaja prehrane, poteškoće s hranom i problema sa percepcijom vlastitog tijela, prenosi The med Guru.

Tim Yaela Latzera pratio je tijekom istraživanja 248 djevojaka od 12 do 19 godina; njihove televizije ukuse i navike na Internetu. Popunile su upitnika na temu orijentaciju s obzirom na težinu i probleme, kao što su bulimija, anoreksija, zadovoljstvo tijelom, vježbanje i fitness te prehranu i samosvijest.

Rezultati su pokazali da dužina vremena provedena u pregledavanju Facebooka povečava rizik od bulimije, anoreksije i izaziva nezadovoljstvo njihovim fizičkim izgledom, ali što je vrlo zabrinjavajuće - stvara negativan odnos prema sebi i potiče ih na mršavljenje jer zagovara trend mršavosti kao imperativ među mladima.

Čućanje na internetu potiče konzumerizam, zaključili su istraživači jer život online i pregledavanje modnih sadržaj i tračanje kroji nerealnu sliku o životu i tijelu.

No, istraživanje pokazuje i dobre vijesti: prisustvo i interes roditelja, ali i dijalog sa obitelji o životu i online pregledavanje sati provedenih u cyber prostoru dobar su protuotrov za opasnost od iskrivljene slike vlastitog tijelo.

Ukratko, zaključuju autori, studija pokazuje da roditelji imaju potencijal i sposobnost da spriječi razvoj poremećaja hranjenja i bolestan odnos prema hrani u mladih ovisnika o Facebooku.


Agencija VLM

Komentari