u fazi rješavanja

DHMZ tužio Varaždinsku županiju zbog duga od 743 tisuće kuna

Objavljeno: 14.07.2017. 10:47

Zadnja izmjena: 14.07.2017. 10:47

Foto: arhiva

Prije dva dana istražili smo i objavili zašto zbog tuče posebno stradava područje Ivanca i Općina Bednja. Tragom tog istraživanja doznali smo kako je Državni hidrometeorološki zavod tužio Varaždinsku županiju zbog duga od 743.000 kuna za obranu od tuče za 2012./2013. godinu te smo odlučili doznati direktno od Županije o čemu je točno riječ i u kojoj je fazi tužba.

>> Istražili smo zašto zbog tuče stradavaju Ivanec i Bednja

Naime, još u studenom 2016. godine Večernji list je objavio kako je DHMZ tužio Varaždinsku županiju zbog već ranije spomenutog iznosa i u to vrijeme postupak se vodio na varaždinskom Trgovačkom sudu. Tom su prilikom obje strane iznjele svoja viđenja obveze sufinanciranja obrane od tuče koja već godinama nailazi na osporavanja jer dio stručnjaka, među kojima i oni iz DHMZ-a, tvrde da je tretiranje tučonosnih oblaka raketama i prizemnim generatorima skupo, a neučinkovito, piše tada Večernji list. Nadalje, stručnjaci smatraju kako je rješenje osiguranje usjeva i nasada, a Zakon o obrani od tuče propisuje da županije moraju isplaćivati do 1% proračuna.

- Da, DHMZ je tužio Varaždinsku županiju za isplatu 743.000 kuna plus zakonske zatezne kamate za 2012. i 2013. godinu, a Trgovački sud u Varaždinu donio je presudu u korist Županije, obrazlažući ju zakonskom odredbom koja jasno ne određuje obvezu Županije -  postotak kojim bi se ta djelatnost trebala sufinancirati, već samo definira gornju granicu - 1%. Na presudu je izjavljena žalba Visokom trgovačkom sudu i u fazi je rješavanja. - potvrdio nam je Tomislav Pajtlar, savjetnik za protokol Upravnog odjela za poslove župana. 

Koliko Županija izdvaja za obranu od tuče?

Također, zanimalo nas je koliko je u našoj županiji postaja za obranu od tuče, s koliko raketa raspolažu i koliko Županija ulaže u cijeli taj sustav.

- Na području Varaždinske županije aktivno je 38 postaja za obranu od tuče. Sve postaje raspolažu s prizemnim generatorima za obranu od tuče (OT), a 28 postaja koristi i rakete za obranu od tuče (OT). Od ukupnog broja postaja za OT, radarskom centru Varaždin pripada 37 postaja (27 s raketama) i radarskom centru Trema jedna generatorska, koja je ujedno i lansirna postaja. Nekoliko posljednjih godina, Varaždinska županija izdvaja po 100.000 kuna za sustav obrane od tuče. - rekao je Tomislav Pajtlar.

Komentari