važan datum

Diljem Međimurja obilježen Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom

Objavljeno: 10.01.2022. 13:15

Zadnja izmjena: 11.01.2022. 13:18

Međimurje obilježava jedan od najvažnijih datuma svoje povijesti – Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom.

I ovogodišnje je obilježavanje započelo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Macincu, Vratišincu i Prelogu, a potom i u Čakovcu, a završilo svečanom akademijom u zgradi Scheier i svetom misom u Crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu.  U prijepodnevnim satima položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu, jednog od najzaslužnijih Međimuraca prilikom pokreta oslobođenja Međimurja od mađarske vlasti.

-Nakon 57 godina mađarskog imperijalizma Međimurci su poručili da se žele zauvijek odcijepiti od mađarske države kojoj su pripadali protiv svoje volje. Velikoj narodnoj skupštini nazočilo je oko 10 000 Međimurki i Međimuraca, što je za ono doba impresivna brojka koja govori da je iz gotovo svakog kućanstva sudjelovala po jedna osoba. Prije 103 godine poslali su snažnu poruku da narod, bez obzira na politička i društvena uređenja, mora odlučivati o vlastitoj sudbini. Danas je Međimurje ponosan dio Hrvatske, sa svojim identitetom, vrijednostima i pogledom na budućnost, a 9. siječnja ostat će zauvijek zapamćen u našoj povijesti kao podsjetnik na zajedništvo, snagu, odlučnost i sposobnost Međimuraca -  kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Komentari