Dimnjačari upozoravaju na opasnost trovanja plinom

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 01.02.2011. 15:40

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: chimcarellc.com

Nakon očevida u kupaonici kuće u šenkovečkoj ulici Budina u kojoj su u nedjelju oko 19 sati ugljičnim monoksidom otrovani majka i sin, utvrđeno je da su uzrok nepravilno izvedene dimovodne instalacije te instalacije zračnika. Zbog njih je koncentracija tog plina bila dvostruko veća od dopuštene. Zbog učestalih nezgoda koje, srećom, ove zime nisu završile sa smrtnim posljedicama, na mukama su i distributer plina i dimnjačari, koji redovito upozoravaju potrošače na moguće probleme.

Dimnjačar ima pravo uskratiti suglasnost za korištenje dimovoda, no nemoćan je ako mu se ne daju na uvid instalacije ili mu se ne prijavljuju preinake na instalacijama. Ivan Zver, dopredsjednik dimnjačarske udruge, kaže da se najviše problema javlja kad se drveni prozori u kupaonicama zamjenjuju plastičnim, a da se ne osigura protok zraka.

– Osim toga, problemi nastaju i zbog napa. Ljudi ne znaju da jača napa instalirana u susjednoj prostoriji može za 20 do 30 sekundi isisati sav kisik u kupaonici u kojoj se nalazi bojler – kaže I. Zver. Podtlak nastaje kad napa ventilatorom istiskuje zrak iz prostorije kroz ventilacijsku cijev, pa je tlak u prostoriji manji od atmosferskog vanjskog tlaka. Zrak ulazi iz vanjskog prostora u kuhinju kroz sve otvore, pa i kroz dimovodnu cijev plinskog protočnog bojlera. Pritom zajedno sa zrakom uvlači i ugljični monoksid koji nastaje pri izgaranju plina. Prošle zime u Međimurju je zabilježeno 12 trovanja. Ove godine broj je nešto manji, no zima još traje. Ugljični monoksid nazivaju i tihim ubojicom. Riječ je o bezbojnu plinu bez mirisa i okusa, koji nastaje zbog nepotpunog izgaranja krutih, tekućih i plinskih goriva.


Agencija VLM



Komentari