čehok postao kum zastavi

Dio vojarne trebao bi pripasti Varaždinskoj husarskoj graničarskoj pukovniji: ''Ovo može biti velika turistička atrakcija''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.11.2018. 13:39

Zadnja izmjena: 24.11.2018. 13:39

Foto: Viktor Hranić

Danas je na prostoru vojarne u povijesnoj austrougarskoj časničkoj jahaonici održana svečana promocija zastave Varaždinske husarske graničarske pukovnije, a kum zastave je gradonačelnik Ivan Čehok.

Godine 1746., u sklopu reorganizacije Vojne krajine u 4 generalata, osnovana je Varaždinska granična husarska pukovnija čiji je osnivač princ Joseph Friedrich von Sachsen-Hildburghausen. Zastava povijesne husarske konjičke postrojbe broj 41, čiju baštinu danas njeguje udruga Varaždinska husarska graničarska pukovnija, napravljena je prema povijesnim izvorima odnosno dimenzijama i obliku zastava kakve su u to doba imale konjičke postrojbe.

- Osobito sam ponosan što su me izabrali za kuma i ovo je dobra prilika da se obnovi jedan dio tradicije koji je možda bio zaboravljen. Nastojat ćemo ovaj dio vojarne u suradnji sa Županijom privesti mirnodobskoj namjeni i ovo može biti velika turistička atrakcija - rekao je Čehok i dodao kako veliki gradovi između ostalog ovakve jahaonica koriste terapijsko jahanje. 

Komentari