Direktoru gradske tvrtke menadžerski ugovor i otpremnina od preko 100 tisuća eura

Objavljeno: 17.10.2013. 11:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Svoger / VT

U zadnjih nekoliko mjeseci aktualiziralo se pitanje menadžerskih ugovora u javnim poduzećima, odnosno tvrtkama u kojima lokalne samouprave imaju većinsko vlasništvo. Tako su na tapeti bile varaždinske gradske tvrtke, Varkom, Parkovi, pa i Termoplin.

Tragom tih napisa prije oko dva tjedna tražili smo na uvid i ugovor o radu direktora ludbreške komunalne tvrtke Lukom, Igora Franolića. No, iz Lukoma su nam tada odgovorili kako ne mogu udovoljiti našem zahtjevu pod opravdanjem da još nije konstituiran novi Nadzorni odbor.

- Izvještavamo da novoimenovani Nadzorni odbor još nije upisan na Trgovačkom sudu, a stari je Nadzorni odbor razriješen Odlukom Skupštine Društva – Gradonačelnika i taj Nadzorni odbor ne može donositi pravovaljane odluke pa nismo u mogućnosti Vaš zahtjev dati Nadzornom odboru na razmatranje kako bi isti odlučio da li Vaš Zahtjev podliježe ili ne podliježe članku 15 Zakona o pravu na pristup informacijama - odgovorili su iz Lukoma 27. rujna. Isti zahtjev uputili smo i Gradu Ludbregu, te smo u skladu sa Zakonom o pravu na informiranje, ugovor direktora Lukoma i dobili na uvid.

Ugovor o radu sklopljen je u studenom prošle godine, a potpisnik je sad već bivši predsjednik Nadzornog odbora Antun Križanić (HSS). Iako je u vrijeme potpisivanja ugovora na vlasti u Ludbregu bila Kukuriku koalicija, većinu u Nadzornom odboru komunalne tvrtke imala je oporba na čelu s HDZ-om i HSS-om. Da podsjetimo, Igor Franolić bio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ludbrega na prošlim lokalnim izborima.

Ugovor je sklopljen na neodređeno vrijeme, a uz razne povlastice poput posjete stručnim sajmovima, usavršavanje stranih jezika, korištenje službenog mobitela i računala bez ograničenja, direktor Franolić ima koeficijent četiri za izračun plaće, a također je navedeno kako ima i pravo na uvećanu plaću "u slučajevima navedenim u Kolektivnom ugovoru". Osim toga, u ugovoru se navodi kako se direktoru može odobriti naknada drugih troškova po odluci Nadzornog odbora.

Više o stavkama ugovora direktora ludbreške komunalne tvrtke pročitajte u Varaždinskom tjedniku od 14. listopada...

Komentari