Djeca oduševljena božićnim radionicama "Radujmo se Božiću"

Objavljeno: 16.12.2010. 15:45

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Danica Pajtak

Iako smo službeno s radionicama trebali početi 14. prosinca, zbog velikog interesa smo krenuli još prije dva tjedna kako bi sva zainteresirana djeca mogla sudjelovati - rekla je muzejska savjetnica Etnografskog odjela GMV-a Ljerka Albus. Ona je ujedno i voditeljica radionica „Radujmo se Božiću“ na kojima djeca uče kako izraditi tradicionalni božićni nakit našega kraja.

- Radi se o nakitu od slame, pšenice, krep papira i gline i djeci je to jako interesantno. Čim nauče kako izraditi jednu vrstu nakita, odmah žele naučiti i drugu - rekla je Ljerka Albus.

Osim kreativnog, ova radionica ima i edukativni karakter pa tako djeca imaju prilike saznati više o božićnim običajima.

- Za božićni ručak tradicionalno se poslužuju pernate životinje, dok zelenilo bora simbolizira rađanje novog života - ispričala je Ljerka Albus u kratkom uvodnom predavanju.

Djeca na ovim radionicama imaju prilike vidjeti i kako izgleda bor ukrašen tradicionalnim ukrasima, te eko-jaslice koje je izradila Zdenka Solina iz Klenovnika.

I dok su se za jednim stolom djevojčice zabavljale izradom ukrasa od krep papira, mali Toma je zajedno sa Denisom vrijedno oslikavao licitarske ukrase.

- Ova radionica mi je super! - rekao je Toma, a Denis je odmah dodao kako jedva čeka kada će u školi pisati sastavak o tome kako im je bilo.

Radionice se do kraja godine održavaju u Salonu palače Sermage na Trgu Miljenka Stančića u dva jutarnja termina. Iz Gradskog muzeja Varaždin mole roditelje da unaprijed predbilježe mjesto za svoje mališane na radionicama.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

Komentari