Do daljnjega nema misa u crkvi u Jakopovcu

Objavljeno: 10.01.2011. 15:07

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

U Jakopovcu i Kaštelancu ove godine još nije bilo Svete mise. I dalje naime traje svojevrsni "sukob" između mještana tih mjesta i Varaždinske biskupije oko premještaja Jakopovca i Kaštelanca iz župe Varaždinske Toplice u župu Jalžabet.

Podsjetimo, nakon što je varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak donio odluku da se Jakopovec i Kaštelanec pripoje župi Jalžabet, došlo je do nezadovoljstva mještana je kulminiralo na Blagdan Sveta Tri Kralja kada su mještani zaključali kapelu u Jakopovcu i zabranili ulaz župniku iz Jalžabeta.

Biskup je nakon toga župniku iz Jalžabeta Josipu Vidoviću uputio pismu u kojem ističe da ga je ražalostilo "nasilje" pojedinaca koji su onemogućili vjernicima da prisustvuju misi naglasivši da su na taj način spriječili održavanje izvora i vrhunca kršćanskoga života, odnosno dolaska Isusa Krista pod prilikama kruha i vina.

- Želio bih vjerovati da ljudi koji to onemogućuju nisu svjesni svetogrdnog čina. Želio bih također vjerovati da nisu svjesni kako time krše hrvatske zakone o vjerskim zajednicama, koji, među ostalim, kažu da su zgrade i prostorije namijenjene obavljanju vjerskih obreda nepovredive, osim u slučajevima i pod uvjetima i na način propisanim posebnim zakonom - poručio je mons. Mrzljak župniku Vidoviću.

Predstavnici vjernika iz Jakopovca i Kaštelanca danas su u vezi s tim događanima u Varaždinskoj biskupiji razgovarali s mons. Ivanom Godinom.

Njihov predstavnik Josip Družinić rekao nam je da su i mons. Godini i preuzvišenom biskupu ponudili ruku pomirenja dodavši međutim da ne zna je li ona prihvaćena.

- Izvjestili smo mons. Godinu da se osjećamo prevarenima. Objasnili smo mu da nas je obmanuo velečasni iz Varaždinskih Toplica Stjepan Mostečak. Ne želim reći da je lagao ali jednostavno nam nije govorio istinu. Imamo dokaze da je 16. studenog pisao biskupu i tražio od njega da Jakopovec i Kaštelanec premjesti u župu Jalžabet, a nekoliko dana kasnije na sastanku župnog vijeća nama je rekao da o tome nema pojma. To je dovelo do ove situacije. Preuzvišenog biskupa nisu obmanuli vjernici iz Jakopovca i Kaštelanca nego župnik iz Varaždinskih Toplica – rekao nam je Družinić.

Družinić je nekoliko puta naglasio da se u osobno i ime mještana ispričava zbog svih teških riječi koje su bile izrečene ponovivši da biskupu i Varaždinskoj biskupiji nude ruku pomirenja u želji da se situacija riješi na koristi i vjernika iz Jakopovca i Kaštelanca i biskupa i Varaždinske biskupije.

- Molimo biskupa da prihvati našu ponudu da razgovaramo kao vjernici i crkva i da pronađemo rješenje koje će zadovoljiti sve nas. Morate znati da su Jakopovec i Kaštelanec dio župe Varaždinske Toplice duže od 5 stoljeća, a prije smo bili samostalna župa jer naša kapela izgrađena je 1334. godine. Mještanima je jako važna tradicija i to se mora uzeti u obzir. Molimo biskupa da stavi svoju odluku u mirovanje dok ne dođemo do zajedničkog rješenja– istaknuo je Družinić.


FOTO: Željko Hajdinjak / CROPIX



Komentari