MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Dodijeljena 41 stipendija učenicima obrtničkih zanimanja iz Međimurja

Objavljeno: 05.05.2021. 18:07

Zadnja izmjena: 05.05.2021. 18:13

Već 18 godina Obrtnička komora Međimurske županije provodi projekt stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja u cilju da međimurskim obrtnicima osigura radnu snagu, a mladima pruži poticaj za školovanje u obrtničkim zanimanjima.

Danas je održano potpisivanje ugovora  o stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja u školskoj godini 2020./2021.

Broj stipendiranih učenika kontinuirano raste. Uspoređujući s prošlom školskom godinom kada je bilo 32 stipendista, ovogodišnji 41 stipendist potvrda je da učenici pravovremeno promišljaju svoju budućnost s obzirom na to da je svake godine sve veća potreba za radnom snagom, primarno u deficitarnim zanimanjima. Do sada je u projektu sudjelovalo više od 500 učenika, na što je iznimno ponosan predsjednik Obrtničke komore Boris Lukovnjak.

Ovogodišnji stipendisti školuju se u zanimanjima: instalater grijanja i klimatizacije (11), kuhar (9), keramičar – oblagač (5), vodoinstalater (3), konobar (3), slastičar (3),  bravar (2), soboslikar – ličilac dekorater (1), monter suhe gradnje (1), autolakirer (1), podopolagač (1), zidar (1).

Stipendija od 6.000 kuna

Tijekom 18 godina za stipendije je isplaćeno gotovo 3 milijuna kuna.

- Iznosom stipendije od 6.000 kuna želimo motivirati i podržati učenike na njihovom putu obrazovanja, ali i potaknuti da stečeno znanje i vještine ulože u svoj kraj i ostanu u Međimurju. Kroz stipendije, potpore obrtnicima, otvaranje znanstveno-istraživačkih centara i brojna druga ulaganja želimo pomoći međimurskom gospodarstvu koje posljednjih godina ima vrlo dobre pokazatelje. Unatoč izazovnoj godini, u 2020. bilježimo porast broja zaposlenih, porast broja poduzetnika i obrtnika, porast ukupnih prihoda i izvoza, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec čestitavši mladim stipendistima.

Pored župana Međimurske županije Matije Posavca, stipendiste su svojom nazočnošću podržali načelnici i gradonačelnici općina i gradova koji su dio projekta.

U Međimurskoj županiji tijekom 2020. godine otvoreno je 173 novih obrta. Drugi mjesec zaredom bilježimo pad nezaposlenosti, dok istovremeno raste broj ispisanih iz evidencije zbog zaposlenja, što nas pozicionira kao treću županiju s najnižom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj. Intenzivno izdvajamo sredstva za razvoj i unaprjeđenje poduzetništva i obrta s ciljem otvaranja novih radnih mjesta. Međimurska županija čini 2,7% hrvatskog gospodarstva, a ostvaruje čak 4,9% hrvatskog izvoza, što je podatak koji svjedoči o jačini međimurskog gospodarstva. Pokrenut je veliki investicijski ciklus u kojem sredstvima europskih fondova stvaramo nadstandard u obrazovanju Međimurske županije, koje je temelj za razvoj kvalitetnog gospodarstva.

Komentari