KOORDINACIJA

Dogovor gradova i općina o ciljanoj i konkretnoj pomoći nastradalima u potresu

Objavljeno: 05.01.2021. 13:49

Zadnja izmjena: 05.01.2021. 18:44

Na inicijativu Grada Varaždina, u utorak su se u varaždinskoj gradskoj vijećnici sastali predstavnici gradova Varaždina i Lepoglave te općina Cestica, Gornji Kneginec, Jalžabet, Petrijanec, Sračinec i Visoko.

Cilj sastanka je bio dogovor o zajedničkom i usuglašenom modelu pomoći nastradalima u potresu. Nakon razmjene iskustva o tome kako su gradovi i općine već sakupili i dostavili pomoć te sudjelovali u saniranju šteta, postignut je dogovor o zajedničkom, ciljanom pomaganju manjim mjestima u okolici Petrinje i Siska.

Sudionici sastanka složili su se da će svoje aktivnosti koordinirati s novoosnovanim nacionalnim stožerom kojim rukovodi ministar Tomo Medved te da će prioritet biti konkretna sanacija oštećenih kuća. 

Kako je dogovoreno, pomoć okupljenih gradova i općina bit će centralizirana i usklađena s realnim, konkretnim potrebama na terenu. Akcijski plan bit će dodatno razrađen, neće se nepotrebno odugovlačiti postupak kroz fondove nego će biti utvrđene konkretne obitelji u manjim mjestima kojima će ciljano, zajedničkom akcijom biti sanirane kuće. Izvjesno je da će se ovom dogovoru priključiti još nekoliko općina, odnosno gradova.

Komentari