"Dojenje – dobrobit za cijeli život" slogan je 24. Međunarodnog tjedna dojenja koji se ove godine u cijelom svijetu obilježava od 1. do 7. kolovoza ističući dojenje kao jednu od najisplativijih investicija u društvu.

Naime, promocija isključivog dojenja u prvim mjesecima života jedna je od ključnih intervencija za povećanje preživljavanja djece jer smanjuje smrtnost djece do 5 godina za čak 20 posto, pokzuju podaci UNICEF-a. Uz to ima važnu ulogu u zdravlju i razvoju djece kao i njihovih majki.

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Ministarstva zdravlja i UNICEF-a pod nazivom "Rodilišta – prijatelji djece" važnost dojenja je odavno prepoznata u Hrvatskoj, a na konferenciji nacionalnih koordinatora te globalne inicijative u Litvi u lipnju Hrvatska je istaknuta kao jedna od šest zemalja s najvećim brojem rodilišta koja nose tu prestižnu titulu, uz Novi Zeland, Kanadu, Švedsku, Norvešku i Sloveniju.

Inicijativu provode 152 zemlje i u cijelom svijetu naziv "Rodilišta prijatelji djece" nosi više od 20.000 rodilišta, a u Hrvatskoj 30 od ukupno 31 rodilišta. Ovakvu titulu ima i varaždinsko rodilište. Kako bi ispunilo uvjete za dobivanje tog naziva, rodilište treba dokazati da je uspješno primijenilo svih 10 koraka za uspješno dojenje te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. Taj status nije trajan, jer se rodilišta ponovno ocjenjuju svake tri godine.

Sljedeći korak u zajedničkoj inicijativi UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, a u suradnji s Hrvatskim društvom za perinatalnu medicinu, bit će aktivnosti za dojenje djece u neonatalnim jedinicama intenzivne njege i liječenja.

Na konferenciji su govorili predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić, predstavnica Ministarstva zdravlja dr. Sanja Predavec, pedijatrica rodilišta "Sveti Duh" dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak te koordinator programa "Rodilišta – prijatelji djece" prof.dr. sc. Josip Grgurić.

Podaci iz istraživanja koje je proveo UNICEF govore da su djeca s neurorizicima i djeca s teškoćama u razvoju, zbog medicinskih razloga i odvojenosti od majke, rjeđe dojena od ostale djece; nije dojeno čak 19 posto djece s razvojnim teškoćama i 22 posto djece s neurorizicima, dok je nedojeno šest posto zdrave djece. Ti podaci ne smiju se zanemariti s obzirom na dobrobit dojenja za rast i razvoj djece.

U Hrvatskoj se godišnje oko 2000 djece rađa prijevremeno i toj djeci, koja su u posebno kritičnim situacijama, također treba omogućiti najbolje, a to je majčino mlijeko, koje je i hrana i lijek. Kako bi dojenje postalo standardni način hranjenja za svu novorođenčad, uključujući prijevremeno rođenu djecu i djecu na intenzivnom liječenju, nužna je edukacija osoblja rodilišta i patronažnih službi o dojenju prijevremeno rođene djece i potrebi pružanja podrške roditeljima, kao i uključivanje roditelja u njegu djeteta i ostvarivanje kontakta 'koža na kožu'.

Uz edukaciju, UNICEF će u provedbi inicijative osigurati i potrebna materijalna sredstva za opremanje rodilišta opremom koja omogućuje boravak roditelja s djecom u jedinicama neonatalne njege i liječenja, poput izdajalica, fotelja i slično, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Komentari

31.07.2014. 08:04h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija