Donja Voća: Od 13 prijavljenih, "prošao" tek jedan projekt

Objavljeno: 04.04.2011. 12:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: voca.hr

Neprihvatljiv je nemar središnje države prema području koje je ona sama stavila u poseban tretman, opredijelivši se da će olakšicama i potporama olakšati njegov razvitak

DONJA VOĆA, SV. ILIJA – Žalosti podatak da je, od ukupno trinaest projekata što ih je Općina Donja Voća kandidirala ministarstvima i fondovima, „prošao“ tek jedan. Zna li se da je riječ o području koje je zbog svoje izrazite nerazvijenosti svrstano u posebnu državnu skrb, neprihvatljiv je nemar središnje države prema području koje je ona sama stavila u poseban tretman, opredijelivši se da će raznim olakšicama i potporama olakšati i stimulirati njegov razvitak i komunalno uređenje.

I Voćanci imaju pravo na jednake uvjete komunalno-infrastrukturnog razvitka i zato je neophodno da se ukine neodrživ model po kome sada 91 posto svih poreznih prihoda završava u državi, dok samo 9 posto ostaje općinama, gradovima i županijama. HNS inzistira na tome da se taj postotak poveća na 20 posto, pa bi u takvoj raspodjeli i Voća imala mogućnost prosperiteta.

To je, govoreći o HNS-ovu modela razvitka općina i gradova, na stranačkoj tribini u Donjoj Voći naglasio predsjednik ŽO HNS-a Varaždina Milorad Batinić.

Haeneseovci, na čelu s predsjednikom Podružnice Marijem Medenjakom, potužili su se na maćehinski odnos države i požalili se da ih zaobilaze ulaganja koja bi im dala šansu da se i ovo područje normalno razvija.

Na gotovo iste probleme potužili su se i haenesovci iz Sv. Ilije, s predsjednikom Krunoslavom Blažijem. Država, kazali su, zaobilazi programe koje im Općina kandidira, ne prepoznajući njihovu životnu vrijednost za opstanak i razvitak malih sredina.

Govoreći o HNS-ovu konceptu razvitka općina i gradova, Batinić je naglasio da je on usmjeren većoj decentralizaciji sredstava te poticajima i subvencijama čiji je cilj poboljšanje života građana u sredinama u kojima oni već žive, a samim i tim, i sprečavanje iseljavanja i depopulacije ruralnih područja.

Agencija VLM

Komentari