blagdansko veselje

Donosimo priču o srednjoškolcu Matiji iz Tužnog koji je sam izradio najveće jaslice u mjestu!

Objavljeno: 22.12.2016. 14:53

Zadnja izmjena: 22.12.2016. 16:30

Matija Mihalina je sedamnaestogodišnjak, učenik trećeg razreda Gospodarske škole u Varaždinu, a ono što ga izdvaja od njegovih vršnjaka je to što Matija sam, od recikliranog materijala, radi najveće jaslice u Tužnom iz kojeg potječe, a prema njegovim riječima, sigurno i šire.

Jaslice su uistinu impozantne, a mladi autor kaže kako zauzimaju gotovo cijeli prostor sobe u kojoj se nalaze, te da se u njihovu izradu svake godine ulaže mnogo truda i pažnje kako bi svake godine iznova bile što unikatnije i veće.

Koliko je vremena potrebno da se naprave jedne ovakve jaslice?

Pripreme su dugotrajne, dok je za postavljanje potrebno dva dana. Ukrase počnem izrađivati sredinom 11. mjeseca. Kada su ukrasi gotovi, uzmem si jedan vikend i tada od jutra do večeri postavljam jaslice, tako da su za dva dana one postavljene. Svake godine je nešto novo, novi ukras ili figurica.

Od kakvog materijala su jaslice?

 Ukrasi su od drveta, stiropora, kartona ili bilo kakvog otpadnog materijala, primjerice odem u dućan i tamo uzmem kartone, pa ih zalijepim i opet dobijem nešto novo. Ništa nije kupljeno, sve sam napravim u tatinoj radionici.

Što te potaknulo da počneš raditi tako velike jaslice?

Odlučio sam pokazati da nije sve samo u kićenju bora, jaslice su najvažniji dio Božića i treba im se posvetiti više pažnje. Jaslice su mi se svidjele i htio sam napraviti najveće, a sada i jesu najveće u mjestu, a vjerojatno i šire.

Izrađuješ li sam jaslice ili imaš pomoć sa strane?

Većinu sam izrađujem, zatvorim se u tatinu radionu i tamo polako radim. Jedino mi figurice izrađuje prijateljica, također ručno.

Kada su izložene jaslice i mogu li se doći pogledati?

Jaslice su izložene od početka prosinca, pa sve do kraja siječnja. Svatko ih može doći pogledati, tko god poželi.

Komentari