golema materijalna šteta

Što će nakon nedavnog požara biti s ivanečkim Itasom?

Požar je izbio u glavnoj Itasovoj proizvodnoj hali P2 (teška strojna obrada), koja predstavlja samo srce njegove proizvodnje. Zbog posljedica vatre te zbog čađe, koja je u gustom sloju prekrila doslovce sve alatne strojeve,  proizvodnju, sve proizvodne komponente, server, računala te kompletan inventar, hala nema struje. Šteta još nije procijenjena, a Itas-Prvomajska trenutačno radi s kapacitetom od 30 posto i to samo u dijelu lake strojne obrade...
Objavljeno: 11.09.2022. 09:18

Zadnja izmjena: 11.09.2022. 09:22

U proteklom tjednu na tvornici Itas-Prvomajskoj Ivanec zbog tehničkog je kvara izbio požar, što je uzrokovalo goleme štete ovom jedinom proizvođaču alatnih strojeva u Hrvatskoj, a samu tvornicu su uz ostale obišli i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i župan Anđelko Stričak.

Požar je izbio u glavnoj Itasovoj proizvodnoj hali P2 (teška strojna obrada), koja predstavlja samo srce njegove proizvodnje. Zbog posljedica vatre te zbog čađe, koja je u gustom sloju prekrila doslovce sve alatne strojeve,  proizvodnju, sve proizvodne komponente, server, računala te kompletan inventar, hala nema struje. Šteta još nije procijenjena, a Itas-Prvomajska trenutačno radi s kapacitetom od 30 posto i to samo u dijelu lake strojne obrade.

Prema procjeni direktora Dragutin Varge, nastala šteta iznosi oko 15 milijuna kuna. Nakon što procjenitelji odrade svoj posao, prva zadaća bit će uključivanje struje i vraćanje strojeva u rad te spašavanje proizvoda i poluproizvoda koji se nalaze u pogonu. Navodi kako je njihov glavni cilj trenutno ponovno pokrenuti poizvodnju.

- Da nam se ovo nije dogodilo, Itas bi mogao redovito otplaćivati i servisirati sve svoje obveze, to više što su se i narudžbe za iduću godinu pokazale perspektivnim. Zapošljavamo 130 radnika, imamo 30 mladih praktikanata, jedina smo firma u Hrvatskoj koja proizvodi alatne strojeve. Međutim, nakon ovoga ne znamo što će i kako će biti - rekao je direktor Varga.

Gradonačelnik Batinić istaknuo je da će, iako su zakonske mogućnosti gradskog proračuna po pitanju usmjeravanja novca u privatne tvrtke ograničene, gradska uprava razmotriti način da pomogne Itasu, a jedan od načina jt i zamrzavanje potraživanja prema tvrtci, uz mogućnost otpisivanja. Također, župan Stričak dodao je kako u ovom slučaju ne preostaje drugo nego kucati na sva vrata u nastojanju da se firmi pomogne.

Komentari