Doznajemo: Varaždin dobiva automatsku postaju za 24-satno praćenje kvalitete zraka

Objavljeno: 13.08.2015. 18:05

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva eVž

Do kraja ove godine Varaždin će biti uključen u Državnu mrežu za trajno praćenje kvalitete zraka, nakon što se na lokaciji Glavne meteorološke postaje Varaždin u Brezju postavi automatska mjerna postaja...

Automatska mjerna postaja i sva pripadajuća oprema bit će smještena u kontejneru površine 6 m2 . Sustav nadzora kvalitete zraka zasnivati će se na mjernoj opremi i informacijskom sustavu koji će stalno nadzirati kvalitetu zraka na danoj lokaciji, doznajemo od dipl.ing. Lukše Kraljevića, voditelja službe za mjerenje i istraživanje DHMZ-a.

- Novac je osiguran od strane Fonda za zaštitu okoliša, a varaždinska mjerna postaja bit će postavljena u svrhu ispunjenja preuzetih obaveza prema EU. Time će i sjeverni dio Hrvatske biti uključen u Državnu mrežu za trajno praćenje kvalitete zraka – naglasio je Kraljević.

Instalirani informacijski sustav između ostalog obuhvatit će automatska mjerenja koncentracije pojedinih tvari u zraku, tako da će davati pregled nad događanjima u atmosferi.

- Mjerna postaja će biti potpuno autonomni inteligentni sustav mjerenja. U postaji će biti ugrađeno procesno računalo – uređaj za prikupljanje podataka koje kontrolira rad mjernih uređaja. Računalo neprekidno komunicira sa svakim pojedinim mjernim instrumentom tako da od njega prikuplja podatke o mjerenoj veličini. Te će podatke posredstvom komunikacijskog sustava slati u sustav zajedničkog nadzora – kaže Kraljević i dodaje kako je takva mjerna postaja potpuno autonomna u svom radu i nije potrebno osoblje koje će u njoj raditi.

Instalirani uređaji između ostalog mjerit će koncentraciju ozona i dušikovih oksida koji nastaju kod izgaranja pri visokim temperaturama. Potonji se najčešće stvaraju u postrojenjima termoelektrana, cementara i različitih energana. 

Komentari