Javno privatno partnerstvo

Dožupan Paljak u Poljskoj predstavio iskustva Varaždinske županije s modelom JPP-a

Objavljeno: 19.09.2019. 20:39

Zadnja izmjena: 19.09.2019. 20:44

Na 8. forumu poljskih i hrvatskih regija, koji je prošli tjedan održan u poljskom gradu Zielona Gora, zamjenik župana Tomislav Paljak imao je čast prezentirati iskustva Varaždinske županije s modelom javno-privatnog partnerstva.

Županija je prva u Hrvatskoj implementirala taj model, jedina je realizirala projekt JPP-a na zaštićenom kulturnom dobru, Županijskoj palači, te izgradila i dogradila 32 školska objekta.

- Poljaci su s velikom pozornošću saslušali naša iskustva s javno-privatnim partnerstvom i iskazali izniman interes za ovu tematiku. Naime, nakon što su učinkovito povlačili novac iz EU fondova, nova ulaganja u infrastrukturu odlučili su provesti upravo putem modela JPP-a. U zdravstvu već realiziraju prve velike projekte. Nakon rasprave i odgovaranja na brojna pitanja, svi su se usuglasili kako su benefiti učinkovite i transparentne primjene ovoga modela uvijek višestruko veći od eventualnih rizika - istaknuo je Paljak.

Zamjenik župana bio je panelist i na panelu o temeljnoj politici Europske unije, Kohezijskoj politici u razdoblju od 2021. - 2027. godine. Prema prijedlogu novog EU proračuna, nacionalna stopa financiranja projekata bi se od 2021. godine značajno povećala, s 15 posto na 30 posto. Poljaci i Hrvati su se složili da će to donijeti financijsko opterećenje za potencijalne korisnike, kao i za državne proračune. Upozoreno je i na to da se smanjenje roka za korištenje bespovratnih EU sredstava s tri na dvije godine može negativno odraziti na korištenje mogućnosti koje donosi novi višegodišnji financijski okvir Europske unije.

Komentari