Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždinske županije dobila je suglasnost od Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za provedbu edukacijskog programa „Domovinski rat – Istina o slobodi“ u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije.

Naime, temeljem pozitivne ocjene Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost za provedbu edukacijskog programa „Promicanje istine o Domovinskom ratu: „Domovinski rat – Istina o slobodi“ u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije.

Edukacijski program izradio je stručni tim ivanečkog Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na čelu s voditeljem županijske radne skupine i županijskim potpredsjednikom Ljudvekom Cikačem.

Program se temelji  na višegodišnjim iskustvima održavanja tribina i predavanja o Domovinskom ratu koji se unatrag devet godina provodi na području Gradova Ivanca i Lepoglave, te Općine Donja Voća, Bednja i Maruševec, kao i školama Varaždinske županije.

U njega su implementirana sedmoogodišnja iskustva edukacijskog tima Kluba Petrijanec, predvođenog Vladimirom Milavcem, ujedno koordinatorom županijske radne skupštine, kao i Ogranka Maruševec, koji četiri godine promiče vrijednosti Domovinskog rata u maruševečkim školama predvođenih Tihomirom Budenom, koji je, kao i županijski predsjednik Branko Družinić i čelnik varaždinskog Ogranka Krasnodar Kišur, član županijske radne skupine koja je krenula u osmišljavanje i izradu ovog projekta.

Pomogla su i iskustva iz UDVDR Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a značajnu ulogu u projektu imala je i profesorica povijesti ivanečke osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Suzana Jagić, koja je, uz stručni nadzor i sugestije, i autor njegovog dijela „Hrvatska kroz povijest“.

Aktivno je sudjelovala i Mirjana Posavec, ravnateljica Osnovne škole Ivan Ranger, Kamenica, potom Marko Jurinjak, profesor povijesti, te Tomislav Vincek, ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec, Maruševec. 

Prilagođeni koncept

- Uz profesore i učitelje povijesti i drugi nastavnih predmeta škola diljem županije, u ovom projektu puno su nam pitanjima, sugestijama, a nadasve neočekivano velikim interesom za tematiku vezanu uz Domovinski rat pomogli učenici, u kojima smo imali iskrene suradnike. Upravo smo temeljem njihovih zapažanja, pitanja, prijedloga i sugestija tijekom tribina, a posebice onih s anketnih listića koje su popunjavali, doznali teme koje su im najzanimljivije i tome smo prilagodili koncept ovog projekta. Što je i logički, s obzirom na to da se i upravo zbog njih i provodi, rekao je voditelj projekta Ljudvek Cikač.

Projekt je trajanja dva školska sata, a podijeljen je šest tematskih mini-cjelina: Uzroci izbijanja Domovinskog rata, Animirani film Domovinski rat, Varaždinska županija (Gradovi / Općine) u Domovinskom ratu, Post-ratni period do mirne reintegracije 15.1.1998., Predstavljanje ratne opreme / Novca iz doba Domovinskog rata, Dokumentarni film po izboru učenika (Maslenica, Bljesak, Oluja...). 

 

Ključne riječi: veterani,

Komentari

03.04.2020. 20:42h Zadnja izmjena: 03.04.2020. 21:05